Pera Shoshan: Moshe Ibn Ḥabib`s Grammatical Treatise as Copied by His Disciple David Karako

Dror Ben-Arie
חוקר עצמאי, חוקר עצמאי, ישראל

פרח שושן (נאפולי, רמ"ה, 1484) הוא חיבור דקדוקי מפורט שכתב משה אבן חביב (1450–1520), רופא, פילוסוף, מדקדק, פייטן ומתרגם, יליד ליסבון, שעבר מפורטוגל לדרום איטליה. משה אבן חביב נמנה על קבוצת היהודים באיטליה בתקופה שמאמצע המאה החמש-עשרה עד אמצע המאה השש-עשרה שהיו מעורים בחברה הנוצרית ובקיאים בפילוסופיה שלה. הוא מוכר בעיקר בזכות חיבור אחר, דרכי נעם, המוקדש לפרוזודיה של השירה, אך חיבורו הדקדוקי טרם זכה לתשומת הלב הראויה לו.

אעמוד על הקווים המייחדים את הדקדוק העברי של אבן חביב, וכן אעמוד על הקווים המשותפים לחיבורו ולחיבורים אחרים שנכתבו על ידי יהודים שקיימו קשרים אינטלקטואליים הדוקים עם העולם הנוצרי וניסו בכתיבתם להשתית את הדקדוק על הלוגיקה: מעשה אפד לפרופיט דוראן (1403), לבנת הספיר לר` יהודה מסר לאון (1454) ומקנה אברם לאברהם דבלמש (1523). לאבן חביב קשר הדוק לשני המחברים האחרונים, שכן אבן חביב ודבלמש היו תלמידיו של מסר לאון בישיבה בנאפולי.

פרח שושן מעולם לא ראה אור בדפוס, וידועים רק שני כתבי יד שלמים שלו. על פי הקולופונים, שניהם הועתקו מכתב היד המקורי. כתב יד בארי רמ"ז (1487) (הספרייה הבריטית) הועתק על ידי נתן בן נתנאל המכונה קרשקאש דלוולטאה, וכתב יד נאפולי רע"א (1511) (בית המדרש לרבנים באמריקה) הועתק על ידי דוד בן יוסף קארקו, "צעיר תלמידיו". בימים אלה אני שוקד על התקנת מהדורה מדעית של פרח שושן על פי שני כתבי היד, וכוונתי להציג תוצאות ממחקר זה.

אעמוד על ההבדלים שבין שני כתבי היד, ואוכיח שדוד קארקו לא הסתפק בהעתקה אלא עשה עבודת עריכה של ממש, ולא נרתע מלשנות את הטקסט המקורי ומלהביא בשם המחבר דברים המנוגדים לחלוטין לדעתו.

Dror Ben-Arie
Dr. Dror Ben-Arie








Powered by Eventact EMS