The Travels of Rabbi Raphael Kassin in Persia

ירון הראל
תולדות ישראל ויהדות זמננו, אוניברסיטת בר אילן

דמותו של חכם רפאל קצין מעסיקה אותי מזה שנים רבות וכתבתי עליו לא מעט בשני מאמרים ובפרק מיוחד בספרי "בין תככים למהפכה – מינוי רבנים ראשיים והדחתם בבגדאד, דמשק וחלב 1914-1744. חכם קצין, יליד חלב, יצא לאחר מות אביו למסעות נדודים בהודו ובפרס, מונה לחכם באשי בבגדאד, הודח ממשרתו ויצא למסעות נדודים במרכז האימפריה העות`מאנית ובמערב אירופה. במהלך מסעותיו ניהל חכם קצין פולמוס דתי עם הנצרות מחד גיסא ועם הזרם הרפורמי ביהדות מאידך גיסא. עם זאת, כשחזר ממסעותיו לעיר הולדתו, ניסה חכם קצין לייסד בה קהילה רפורמית, וזכה לתומכים לא מעטים. האליטה הרבנית בסיוע השלטונות העות`מאנים הצליחה להשתיקו, ואז הוא נדחק, משול למטורף, אל שולי הקהילה.

עד לאחרונה לא היו בידינו נתונים על מסעותיו בפרס. אמנם, עם הגיעו לאסתנבול, פרסם חכם קצין בשנת 1848 קונטרס ושמו "אגרת מגיד מיצרים" שעניינו קריאה ליהודי אירופה להיחלץ לעזרתם של יהודי פרס המעונים תחת החברה המוסלמית השיעית הסובבת. אולם קונטרס זה איננו מרבה לתאר את האיש ואת הקהילות. לעומת זאת, העתקי מכתבים ששלח חכם קצין נמצאו בפנקסו האישי ושופכים אור חדש על אישיותו של האיש ועל הקהילות היהודיות בפרס איתן בא במגע. מסתבר שהוא הגיע לפרס כשליח כוללות חברון וירושלים. עוד מגלים לנו המכתבים כי עמד בקשרי ידידות עם השאה הפרסי, וכי פעל להצלתם של יהודי משהד ועד.

בהרצאתי אבקש להציג ולנתח את אישיותו של חכם קצין ומניעי פעולתו כפי שהם משתקפים מן המכתבים וכן את מצבן של הקהילות היהודיות בפרס לקראת אמצעה של המאה ה-19.









Powered by Eventact EMS