התערבות המערבת תת"ח ותרומתה לקשר – הורה - ילד
טיפול משותף עו"ס וקלינאית תקשורת

יעל בשן 1,2 מיכל אטלן 3
1קלינאית תקשורת, מעון יום שיקומי "מרכז הולנד" עמותת צ'יימס ישראל
2קלינאית תקשורת, "התחלות", קליניקה פרטית
3עובדת סוציאלית, מעון יום שיקומי "מרכז הולנד" עמותת צ'יימס ישראל

ברצוננו לתאר מהלך טיפול ייחודי, ארוך טווח ורב מקצועי אשר התקיים במעוננו, מעון יום שיקומי "מרכז הולנד". הטיפול המתואר היווה עבורנו בסיס לבניית מודל עבודה רחב יותר והאיר שוב ושוב את עינינו לאורך הדרך אודות החשיבות של התערבות רב תחומית, המשלבת את ההורים כסוכני השינוי המשמעותיים בטיפול.

תחילת הדרך הטיפולית עם ב. (כבן שלוש בתחילת התהליך) ומשפחתו, החלה בצורך עז שעלה מתוך מפגשים עם ההורים אשר תארו קשיים משמעותיים ביותר בהתנהלותו של ב. בסביבה הביתית ולמעשה תלו רבות מן ההתנהגויות והקשיים של ב. בעובדת העיכוב הרב בהבעת השפה והדיבור.

יחד עם זאת, מתוך תיאורי ההורים את ההתנהלות הביתית ומאפייני המסוגלות ההורית, נראה היה כי לצד הקשיים בתחום השפה, עולים קשיים בסיסיים וראשוניים יותר בקשר של ב. עם הוריו; בהתקשרות לאמו; בהבנת צרכיו כפעוט וכן בתפקיד ההורים בשלב ההתפתחותי בו נמצא. כלומר, נראה היה כי לצד המטרות הברורות בתחום השפה, קיימות מטרות רגשיות משמעותיות להרחבה והעמקה של הדיאדה.

לאור המטרות המשותפות, התחלנו בתוכנית התערבות אשר כללה מפגשים דו-שבועיים עם אמו של ב. בטיפול דיאדי. במהלך תקופת הטיפולים, התקיימו גם מפגשי טיפול עם האב וביקור בית.

הטיפול התקיים בגישה התפתחותית טבעית בשילוב תקשורת תומכת. המפגש חולק לשני חלקים: בחלקו הראשון, התקיימה פגישה עם האם ובחלקו השני, טיפול משותף יחד עם ב. ואמו.

שני אמצעי תת"ח משמעותיים הוכנסו לטיפול; מחשב תקשורת (תוכנת גריד, 9 תאים) ושימוש בג`סטות. השימוש בתת"ח, הוכנס לטיפול והחל תהליך למידה עם ההורים, אשר תגובתם לעזרי התקשורת הייתה אמביוולנטית, בחלקה מוכרת מאד לכל העוסקים בתת"ח. במהלך כל טיפול התקיימה עבודה משולבת תוך שימוש במשחק סימבולי- השלכתי, לצד הדגמה והדרכה "און ליין" להורים (קלינאית ועו"ס לסירגין).

לאורך תקופת הטיפול, עלו נושאים, כגון: חשיבות יכולתה של אמא להבין את ב. ע"י השימוש בתת"ח כחלק מחיזוק הקשר ביניהם, מודלינג לאם ליצירת קשר מיטיב, מקומה של האם בטיפול אל מול מקומנו שלנו – הצורך העז להעצמתה ע"י התנסויות וחוויות מוצלחות, לצד צורך בהדגמה ישירה וקונקרטית על ידינו אודות השימוש בתת"ח.

לסיכום, חשוב לציין כי שיתוף הפעולה ביננו המטפלות ושילוב הידע והמטרות בתחום הרגשי – תקשורתי, משמעותי בכל טיפול בילדים ומשפחותיהם עם צרכים מורכבים, אך ללא ספק הוכיח עצמו כהכרחי לטיפול בב. ומשפחתו וכן תמך מאד בנו המטפלות, לשמירה והחזקת עצמנו בתוך הטיפול המורכב.









Powered by Eventact EMS