רקע: הטכנולוגיה תופסת מקום חברתי חדש, ומשפיעה על מקצועות טיפוליים. הביקוש לטיפול ברשת מאתגר ופותח אפשרויות חדשות. מאמרים מתחום הפסיכותרפיה והייעוץ ציינו שהטיפול ברשת מעצים את הלקוח, דמוקרטי יותר, פורץ גבולות זמן ומקום, ומאפשר גישה נוחה וזולה למשאבים. האינטרנט גורם לאנשים לפתיחות שמקדמת את הטיפול. הקשיים עשויים להימצא במספר תחומים, למשל, מידת לקיחת האחריות הטיפולית במצבי משבר, ומידת השמירה על חיסיון ופרטיות הלקוח.
יש צורך בהתאמה של המיומנויות הטיפוליות למדיום זה.
מטרות ההרצאה: להאיר תכנים מתוך טיפול ב-Skype ואמצעים דיגיטליים נוספים, ואת האתגרים והאפשרויות שמציבים כלים אלו לקלינאי תקשורת.
תיאור המקרה: אמו של ג`, תינוק שמאובחן עם עיכוב התפתחותי, ביקשה הדרכה דרך Skype. המשפחה רב-לשונית ומתגוררת בחו"ל. ההתפתחות התקשורתית הדאיגה אותה, וקושי במעבר לאכילת מוצקים. ב- Whatsup סוכם ה-Setting הטיפולי. לקראת כל פגישה ב-Skype האם שלחה סרטונים מזמני ארוחה ומשחק, ודנו בהם. הטיפול הופסק על-ידי האם כשהחל טיפול בהתפתחות הילד.
מאפייני הטיפול ברשת כפי שבאו לידי ביטוי במקרה זה:
העצמת הלקוח ותפקיד המטפל: הטיפול התקיים דרך הדרכה בלבד. לא פגשתי את הילד באופן פיזי. הרגשתי צורך להעצים את האם בתדירות גבוהה כדי לעודד אותה להשתמש באסטרטגיות תקשורתיות. ההצלחות שחוותה היו משמעותיות עבורה, והיא מיהרה לספר לי עליהן. המיקום החדש שלי כצופה, אפשר התבוננות נטולת הפרעות, אך ניתן לתהות מה הוחמץ מתוך המרחק שלי ובסרטים הערוכים.
פריצת גבולות הזמן והמקום: זמינות הכלים הטכנולוגיים אפשרה החזקה של הטיפול לאורך כל השבוע, ולפעמים גם הכבידה. למרות השעה קבועה, והמיקום הקבוע שלנו ב-Skype, הסרטים נשלחו בכל פעם בזמן אחר, וצפיתי בהם בזמנים שונים. שוחחנו ב- Whatsup בין הטיפולים. היה קל יותר לקבל שינויים בטיפול זה לעומת הטיפולים בקליניקה.
סיכום: המפגש עם אמו של ג` ב-Skype הפגיש אותי עם מאפייניו הייחודיים של הטיפול ברשת, ועם מיקום חדש למטפל וללקוח. יש צורך בהגדרה נוספת למיומנויות והכלים עבור צורת טיפול זו.