אחד מעמודי התווך האידיאולוגיים והמעשיים במסגרת תהליך בניין האומה (Nation Building) של העם היהודי בארץ ישראל הוא תחיית השפה העברית. אחת הפרקטיקות החשובות של תכנון השפה (Language Planning) היתה עִברוּת שמות (של אנשים ושל מקומות), ובכלל זה עידוד ותימרוץ של עִברוּת שמות משפחה. תופעה זו מכונה טהרנות לשונית (Language Purism), ויש לה משמעויות פוליטיות של יצירת זהות קולקטיבית ושל ביסוס הגמוניה אל מול ה"אחרים" בחברה.
עבודה זו בודקת באופן ממוקד את התופעה של עִברוּת שמות משפחה בקרב מנהיגי ציבור, שנשאו בתפקידים בשלוש הרשויות לאורך תולדות המדינה. נערך מיפוי ומיון של מודלים שונים לאופני ההתרחשות של פעולת העִברוּת ומוצע ניתוח סוציו-פוליטי לאופי השמות המעוברתים שנבחרו. הניתוח מראה כיצד עיצוב הזהות האישית של כל אחד מהמנהיגים היה חלק מעיצוב הזהויות הקולקטיביות שהובילו אותם מנהיגים. הניתוח הפרטני של דוגמאות משקף גם את המשמעות הפוליטית של מקרים יוצאי דופן, המלמדים על תפיסותיהם של אותם מנהיגים ש`חרגו` מהנורמה המקובלת של התקופה.
בחינת תופעת עִברוּת השמות של המנהיגים בהשוואה שבין תקופות שונות, משקפת תהליכים שעברו על המערכת הפוליטית והציבורית בישראל: