השפעת משוב חיצוני על למידת מיומנות שמיעתית: מה ניתן להסיק על תהליכי הבקרה הפנימיים של ילדים בהשוואה למבוגרים?

יעל זלץ דפנה ארי-אבן רוט ליאת קישון-רבין
החוג להפרעות בתקשורת, בית הספר למקצועות הבריאות ע"ש שטיר, הפקולטה לרפואה ע"ש סאקלר, אוניברסיטת תל אביב

רציונל: מרבית החוקרים שעסקו בלימוד מיומנות שמיעתית במבוגרים עשו זאת באמצעות מתן משוב חיצוני לנבדק. זאת, בהתבסס על מודל הלמידה תחת פיקוח supervised learning שמניח כי המשוב מעודד שימוש בתהליכי top-down הכוללים תפקודים ניהוליים כגון מיקוד קשב, ניטור ובקרה ובכך תורם ללמידה. מנגד, היו שטענו כי משוב חיצוני אינו הכרחי ולעיתים אף מפריע ללמידת מיומנות, מכיוון שבהעדר משוב חיצוני מופעלים ביתר שאת מנגנוני בקרה פנימיים שחיוניים להטמעת הלמידה. טענה אחרת שהועלתה היא שלמידת מיומנות מתרחשת ברמה הסנסורית (bottom-up) באמצעות חשיפה חוזרת לגירויי האימון (למידה סטטיסטית, unsupervised learning) ולכן אין צורך במעורבות של תפקודים גבוהים יותר. למיטב ידיעתנו, טרם נבחנה התרומה של משוב חיצוני על למידת מיומנויות אצל ילדים שהתפקודים הניהוליים שלהם, כולל מנגנוני הבקרה הפנימיים, עדיין אינם בשלים. מטרה: לחקור את ההשפעה של משוב חיצוני על למידת מיומנות שמיעתית אצל ילדים בהשוואה למבוגרים.

שיטה: 48 ילדים (בגילאי 7-9 שנים) ו- 64 מבוגרים (בגילאי 20-35 שנים) התאמנו על מטלת הבחנה בין תדרים (Difference Limen for Frequency: DLF) במהלך מפגש אחד שכלל 6 מדידות סף. למחצית מן הנבדקים בכל קבוצת גיל ניתן משוב חיצוני שהראה מהי התשובה הנכונה לאחר כל בלוק גירויים . 1-3 ימים לאחר האימון נערך מפגש לבדיקת תוצאות האימון.

תוצאות: 1. בקרב הילדים, נראתה למידה משמעותית רק בקבוצה שקיבלה משוב. 2. בקרב המבוגרים, נראתה למידה משמעותית בשתי קבוצות האימון, ללא תלות במשוב החיצוני. 3. היכולת של הילדים לנצל את המשוב שניתן נמצאה במתאם ליכולות הקוגניטיביות שלהם כפי שהוערכו במבחני אינטליגנציה לא מילולית ובמבחני זיכרון שמיעתי. 4. בעוד שבתחילת האימון יותר ממחצית מהילדים (בשתי קבוצות האימון) הראו ספים הדומים לאלו של המבוגרים, בתום האימון מרבית הילדים שהצליחו לשמור על ביצוע הדומה למבוגרים היו מהקבוצה שקיבלה משוב.

מסקנה: משוב חיצוני נמצא הכרחי ללמידת המיומנות השמיעתית שאומנה בעבור הילדים בלבד. יתכן כי ממצא זה נובע מחוסר בשלות של התפקודים הניהוליים בגילאי בית-הספר המוקדמים המגביל את יכולתם לנצל מנגנוני בקרה עצמית לצורך למידה.









Powered by Eventact EMS