במסגרת קרן של האיחוד האירופי COST - European Cooperationv in Science &Technology נוסדה לפני כשנתיים קבוצת מחקר ששמה לה למטרה לעסוק בנושא `קידום מיומנויות שפה מדוברת בקרב ילדים ברחבי אירופה ומעבר לגבולותיה: תכניות התערבות עבור ילדים עם קשיים ברכישת שפת האם`. הקבוצה כוללת כ-100 נציגים משלושים ושש מדינות אירופה ואף מחוץ לגבולותיה, כולל ישראל. מדובר בחוקרים ומומחים ממקצועות שונים המספקים שירותי תמיכה לילדים עם לקויות שפה בכללם קלינאי תקשורת, בלשנים, פסיכולוגים ואנשי חינוך.
קיימת הערכה שלקות שפה התפתחותית מופיעה אצל כ- 5.8 מיליון ילדים וצעירים ברחבי אירופה. למרות שקיימות עדויות ליעילות ולהצלחה של תכניות התערבות בשיפור מיומנויות התקשורת, שפה ודיבור בקרב אוכלוסייה זו, מידע זה אינו מוטמע דיו, והשירות עבור אוכלוסייה זו אינו אחיד במדינות השונות.
מטרות הפרויקט הן להבין טוב יותר את הבסיס התיאורטי לגישות ההתערבות השונות בילדים עם ליקוי שפה, מה עומד מאחורי ההחלטות בבחירת גישת ההתערבות, מהן העדויות ליעילות ההתערבות (evidence based practice), מהם תנאי ההתערבות, וכיצד ניתן לשפר את האפקטיביות והנגישות של ההתערבות. במסגרת זו השאיפה היא להגיע להבנה טובה יותר של הצרכים של אוכלוסייה זו ויצירת טרמינולוגיה אחידה בתחום. מטרה נוספת היא להציג בפני הרשויות בכל מדינה (החינוך, הבריאות והשירותים הסוציאליים) את תוצאות מחקרי ההתערבות וההשלכות החיוביות שלהן.
המשתתפים בקבוצה נחלקו ל-3 קבוצות עבודה בתחומים הבאים:
- הבסיס הפסיכו-לשוני לפיתוח תכניות התערבויות
- תיעוד של תכניות התערבות ומתן שירותים קיימים
- ההקשר החברתי תרבותי של התערבויות
הקבוצה פועלת כבר שנתיים, מתוך ארבע השנים המתוכננות. בהרצאה יוצגו התוצרים של עבודת הקבוצה עד היום, תכניות עתידיות, ואפשרויות של קלינאי תקשורת בארץ לתרום ולהשתלב בעבודת הקבוצה.
אתר הפרויקט http://www.cost.eu/COST_Actions/isch/Actions/IS1406