"זה לא הקול שלי...."
התמודדות עם דיספוניה פונקציונלית

שרי לוטם 1,2 טלי לנדאו-זמר 3 כהתיה אדלמן 1
1המכון לאודיולוגיה והפרעות בתקשורת, המרכז הרפואי הדסה, ירושלים
2החוג להפרעות בתקשורת, המכללה האקדמית הדסה, ירושלים
3מחלקת א.א.גרון / ניתוחי ראש-צוואר, המרכז הרפואי הדסה, ירושלים

מבוא: דיספוניה פונקציונלית היא הפרעה תפקודית הקשורה לאופן הפקת הקול, עם ביטויים קליניים רבים.

מטרת המחקר: להעריך את המאפיינים הקליניים והקולים של מטופלים עם דיספוניה פונקציונלית על ידי סדרה של תיאורי מקרה תוך התמקדות באסטרטגיה טיפולית

הליך: המחקר כולל 20 נבדקים עם דיספוניה תפקודית שעברו הערכה במרפאת הקול במרכז הרפואי הדסה לאורך השנתיים האחרונות. המשתנים שהוערכו כללו: מגדר, גיל, תסמינים בקול, ממצאי הערכה ב וידיאוסטרובוסקופיה ותוצאות הטיפול. טיפול הקול הועבר לנבדקים על ידי קלינאית תקשורת מומחית בתחום.

תוצאות ודיון: עשרים נבדקים (17 נשים ו 3 גברים) עברו הערכה. הגיל הממוצע היה 41 ש` (12-76 שנים). משך התלונות היה משבועיים ועד 5 שנים עם חציון של 14 שבועות. רב הנבדקים (80%)נבדקו על ידי רופאי אף אוזן גרון בקהילה, ואובחנו עם מגוון אבחנות כולל: לרינגיטיס, דלקת, אלרגיה, רפלוקס ותקין. מגוון טיפולים נוסו כולל: PI, אנטיביוטיקה, סטרואידים ומנוחה קולית. חמישה נבדקים קיבלו טיפול קול לפני ההערכה בהדסה ללא הטבה. בדיקה וידיאולרינגוסקופית הראתה שאין פתלוגיות מבניות ושתנועתיות מיתרי הקול תקינה. הדגם הנפוץ ביותר של סגירה הראה סגירה לא מלאה של הגלוטיס. כל הנבדקים עברו טיפול קול במפגש חד פעמי והתוצאה הייתה החלמה מלאה של הקול. המפגש הטיפולי ארך בין 10 דקות לשעתיים. כל הנבדקים היו במעקב למשך לפחות 3 חודשים עם משך מעקב חציוני של 12 חודשים. במשך תקופת המעקב ל 3 נבדקים חזרה ההפרעה הקולית. שניים מהם חזרו לקול תקין עם טיפול נוסף אך נבדק אחד חזר שוב ושוב לדגם של דיספוניה. ההצלחה לטווח ארוך היתה 95%. אף ש 80% מהנבדקים דיווחו על אירועי דחק פסיכולוגיים כולם התגברו על הדיספוניה ללא טיפול פסיכולוגי.

מסקנות: בהרבה מקרים דיספוניה פונקציונלית מאובחנת באופן לא מדוייק דבר המוביל לניסיונות טיפול שאינם מועילים. כאשר האבחנה מדוייקת טיפול קול בודד יכול להוביל להחלמה מלאה. תוצאה זאת היא ללא קשר למשך התסמינים.









Powered by Eventact EMS