רקע תאורטי: שאריות של מזון לאחר בליעה הן מדד חשוב להערכת תפקוד מנגנון הבליעה ולניבוי של אספירציות. עם זאת, אין כיום מדד אחד מקובל ובשימוש נפוץ להערכה של שאריות לאחר בליעה בבדיקות FEES.
מדד הYale Pharyngeal Residue Severity Rating Scale או בקיצור YPR-SRS, הינו מדד אמין ותקף לדירוג חומרת שאריות בבדיקות ה- FEES. הוא מבוסס על דירוג של תמונות של הלע לאחר הבליעה ומתייחס לחומרת השאריות בוולקולה ובסינוסים הפיריפורמיים.
מטרה: מטרת המחקר היתה לבדוק האם יש קשר בין ה- YPR-SRS ובין פנטרציה/אספירציה בבדיקת FEES.
שיטת מחקר: בדיקות FEES של 107 חולים שנבדקו במרפאת הבליעה של מרכז רפואי קפלן בין השנים 2014-2016 נבחנו במחקר. לבליעה הראשונה ולבליעה הגרועה ביותר (עם כמות השאריות הגדולה ביותר) עבור כל מרקם (נוזל, טחון או מוצק) ניתן ציון לחומרת השאריות לפי ה- YPR-SRS. נבחן הקשר בין ציוני ה- YPR-SRS לציון ה- Penetration Aspiration Scale , PAS עבור כל אחת מהבליעות באמצעות Pearson correlation coefficient, PCC.
ממצאים: הגיל הממוצע של קבוצת המחקר היה 67±13.4 שנים, עם 54% זכרים (n=58). הסיבות לדיספגיה היו ניתוחי ראש צוואר (31%, n=33), נוירולוגיות (29%, n=31), לא ידוע (21.5%, n=23) והיתר מסיבות אחרות. נמצא קשר מובהק בין חומרת השאריות כפי שדורגו באמצעות מדד ה- YPR-SRS ומדד PAS עבור כל אחד מהמרקמים שנבדקו, בכל אחד מהאתרים האנטומיים (וולקולה או סינוסים פיריפורמיים) גם עבור הבליעה הראשונה וגם עבור הבליעה הגרועה (עבור כל הקשרים p<0.001). הקשר היה חזק יותר כאשר מדד YPR-SRS כלל סכום של ציוני השאריות בוולקולה והסינוסים הפיריפורמיים. שאריות של מרקם טחון הדגים את הקשר החזק ביותר לאספירציות (PCC היה 0.659 ו-0.631 עבר הבליעה הראשונה והגרועה ביותר, p<0.001).
דיון: ישנו קשר מובהק בין מדד הYPR-SRS- ובין פנטרציה/אספירציה בבדיקות FEES. המדד הינו כלי חשוב ורלבנטי שיכול לשפר במידה ניכרת הערכה של דיספגיה אורופרינגיאלית בבדיקות FEES.