השתלה שבלולית במועמדים לאחר דלקת חריפה של קרומי המוח

מיכל לונץ 1,2 תלמה שפק 1,2 ריאד חניפס 1,2 דנה איגרא-דגן 1,2 אסנת רוט 1,2 נועם יהודאי 1,2
1התוכנית לרפואה, כירורגיה ושיקום האוזן והשמיעה, מחלקת אף אוזן גרון – כירורגית ראש וצוואר, המרכז הרפואי בני ציון
2הפקולטה לרפואה ע"ש ברוס רפפורט, טכניון

מבוא: קשה מאוד לנבא את התוצאות של השתלה שבלולית במועמדים עם חירשות כתוצאה מדלקת קרום המוח, בשל האובדן הפוטנציאלי של מבנים עצביים, מוגבלויות נוספות שמקורן בדלקת קרום המוח ודרגות שונות של אובליטרציה של השבלול.

מטרה: להעריך את התוצאות של השתלה שבלולית במועמדים עם חירשות לאחר דלקת קרום המוח בהשוואה למועמדים עם חירשות על רקע אחר.

שיטות: מחקר רטרוספקטיבי שכלל 6 מבוגרים ו-5 ילדים (גיל ממוצע בהשתלה 31.3±11 ו- 4.8±3.6 שנים, בהתאמה) שעברו השתלה שבלולית עקב חירשות כתוצאה מדלקת קרום המוח, בין השנים 1998 ל-2013. בוצעה השוואה בין כל מועמד בקבוצת המושתלים לאחר דחקת קרום המוח למועמד תואם בגיל ומשך המעקב עם חירשות על רקע אחר.

תוצאות: משך המעקב הקבוצתי הממוצע היה 10.7±3.4 שנים. תוצאות החציון של מבחן הבנת מילים חד הברתיות בשקט בילדים ובמבוגרים עם חירשות לאחר דלקת קרום המוח היו 70% (טווח, 0-90) ו-20% (טווח, 0-50%), בהתאמה. התפקוד השמיעתי של המושתלים לאחר דלקת קרום המוח היה משמעותית גרוע יותר בהשוואה לקבוצת הבקרה.

מסקנות: השתלה שבלולית הינה ניתוח בטוח במועמדים עם חירשות כתוצאה מדלקת קרום המוח. תוצאות מבחני הבנת הדיבור בילדים עם חירשות כתוצאה מדלקת קרום המוח שוות לתוצאות של ילדים עם חירשות על רקע אחר, כל עוד אין השלכות נוירולוגיות מרכזיות נוספות של דלקת קרום המוח. תוצאות מבחני הבנת הדיבור במבוגרים עם חירשות כתוצאה מדלקת קרום המוח גרועות בהשוואה לתוצאות של מבוגרים מושתלים עם חירשות על רקע אחר. חולים לאחר דלקת קרום המוח חייבים לעבור הערכה הדמייתית של השבלול והערכה שמיעתית בהקדם האפשרי על מנת לזהות את אלו הסובלים מליקוי שמיעה ולהפנותם לשיקום שמיעה.









Powered by Eventact EMS