השתלה שבלולית במועמדים מבוגרים עם חירשות פרה-לינגוואלית

נועם יהודאי 1,2 אסנת רוט 1,2 תלמה שפק 1,2 דנה איגרא-דגן 1,2 רנין חיר 1,2 ריאד חניפס 1,2 מיכל לונץ 1,2
1התוכנית לרפואה, כירורגיה ושיקום האוזן והשמיעה, מחלקת אף אוזן גרון – כירורגית ראש וצוואר, המרכז הרפואי בני ציון
2הפקולטה לרפואה ע"ש ברוס רפפורט, טכניון

מבוא: התוצאות של השתלה שבלולית במועמדים עם התפתחות פרה-לינגוואלית של ליקוי שמיעה תחושתי עצבי חמור עד עמוק נחשבות כקשות מאוד לחיזוי. מחקרים קודמים הדגימו תוצאות שונות.

מטרת העבודה: לנתח את התוצאות השמיעתיות בקבוצה גדולה של מושתלים פרה-לינגוואלים, שהושתלו כמבוגרים עם לפחות 5 שנות ניסיון עם השתל, שפתחו שפה דבורה ומעורבים באופן מלא בחברה השומעת, ולהשוות אותם לקבוצת ביקורת תואמת של מושתלים מבוגרים פוסט-לינגוואלים.

שיטות: מחקר רטרוספקטיבי הכולל 37 מבוגרים מושתלים פרה-לינגוואלים, שהושתלו בין 1/2001 ל-12/2010. הגיל הממוצע בהשתלה היה 35.4 שנים (טווח, 18.1-63.4). קבוצת הביקורת כללה 20 מושתלים פוסט לינגוואלים. הגיל הממוצע בהשתלה היה 47 שנים (טווח, 36-68).

תוצאות: התוצאה הקבוצתית הממוצעת של מבחן הבנת מילים חד הברתיות בתנאי שקט בקבוצה הפרה-לינגוואלית ובקבוצה הפוסט-לינגוואלית הייתה 52% ו-77.5% , בהתאמה. התוצאה הקבוצתית הממוצעת של מבחן הבנת מילים חד הברתיות בתנאי רעש (יחס סיגנל לרעש של 5 דציבל) בקבוצה הפרה-לינגוואלית ובקבוצה הפוסט-לינגוואלית הייתה15% ו-49.5%, בהתאמה.

מסקנות: כצפוי, התוצאות השמיעתיות של קבוצת המבוגרים הפרה-לינגוואלים הייתה פחות טובה בהשוואה למבוגרים הפוסט-לינגוואלים. יחד עם זאת, השתלה שבלולית שיפרה משמעותית את יכולות התקשורת של כל המבוגרים ושביעות הרצון של המושתלים בשתי הקבוצות הייתה דומה. התוצאה השמיעתית במועמדים פרה-לינגוואלים מושפעת מצורת השיקום בילדות וניתנת לחיזוי טרם ההשתלה.









Powered by Eventact EMS