Professional Women in Mandatory Palestine: A New Look

מרגלית שילה
לימודי ארץ ישראל, אוניברסיטת בר אילן, ישראל

ההיסטוריוגרפיה של היישוב התמקדה לרוב בסוגיה הביטחונית, ביחסי יהודים ערבים ובתנועת העבודה על הישגיה בהתיישבות ובפוליטיקה. גם המחקר המתחדש על נשים ומגדר בשנות היישוב כיוון את זרקורו במידה רבה לתחומים אלה. התמונה המצטיירת ממחקרים אלה היא של "נשים בשוליים", נשים בבחינת עזר כנגד, אשר ניצבו בעזרות הנשים.

מטרת מושב זה שיתמקד בשלושים שנות השלטון הבריטי, היא להפנות את תשומת הלב לעשייה המגוונת של נשים בחברה האזרחית שהיתה חברת הרוב. אתמקד בנשים בעלות השכלה ומקצוע אשר פרצו דרכים חדשות ותרמו תרומה מכרעת לפיתוח תחומי דעת ושירותים חיוניים רבים. ברצוני להציג את מעורבותן במקצועות שונים: רפואה ותחומים שנושקים לה כסיעוד ופיזיותרפיה, עבודה סוציאלית, חינוך, אומנות ועוד..

מבחינה מספרית היה מקצוע הרפואה התחום האטרקטיבי ביותר עבור נשים שבקשו לצאת מהמתחם הביתי לזירה הציבורית ולעיתים הן מנו 30% מכלל הרופאים בארץ. אופיו הטיפולי של המקצוע והיוקרה שנלוותה לעיסוק בו הבטיח את שידרוג מעמדן החברתי והכלכלי של העוסקות בו. העיסוק ברפואה הבטיח את הבריאות הפיסית של תושבי הארץ ובכך תרם תרומה משמעותית לחברת הלאום כולה. תחום מקצועי אחר שאוייש כמעט אך ורק על ידי נשים, היה שירותי העבודה הסוציאלית שנועדו לשפר את המצב החברתי של הלאום העברי המתעצב בארץ. רכיב משמעותי בהתמסרות הנשים למקצועות השונים היה תודעתן העמוקה כי בעשייתן אינן תורמות אך ורק לביתן, או לפרטים בהן הן מטפלות, אלא כי עשייתן מהווה נדבך רב חשיבות בבניין האומה כולה. אכן, נשים פרופסיונאליות אלה על מגוון עיסוקיהן מוכיחות כי בשנות המנדט המגזר הנשי הוביל עשייה חברתית אזרחית משמעותית וכי יש לשכתב את מקומן בהיסטוריוגרפיה היישובית בהתאם לכך.









Powered by Eventact EMS