From Chanoch Levin to the "Head Cleaning" Group: Israeli Students and the Public Sphere - Satire on Campus in the 1960`s and the 1970`s

דורון טימור
בית-הספר לחינוך, אוניברסיטת תל-אביב, ישראל

סטודנטים רבים ביקרו באופן חריף את השלטון החל מאמצע שנות ה-60. הם מחו, בין היתר, על המהלכים להעמקת היחסים הדיפלומטיים עם מערב גרמניה זמן קצר לאחר השואה, כנגד תופעות של שחיתות שלטונית, אפליית שכונות העוני ועיירות הפיתוח. הביקורת באה לידי ביטוי בהפגנות ובמפגשים עם דמויות פוליטיות, בגיוס סטודנטים לתנועות אידיאולוגיות ובעימותים אלימים, בכרוזים ובמודעות שהודבקו בקמפוסים ובהצגות תיאטרון. שינויים אלה התחוללו על רקע התסיסה הסטודנטיאלית בקמפוסים באירופה ובארה"ב, ששיאה באירועי "מאי 1968" בפאריס.

אחת הבמות המרכזיות שהתפתחו בתקופה זו הייתה הסאטירה הסטודנטיאלית שחלוצה היה הסטודנט הצעיר חנוך לוין, שבגיל 21 פרסם בעיתון של אוניברסיטת תל-אביב את "דף האחוריים של חנוך לוין", והציג ביקורת נוקבת כנגד יחס הממשלה לעניים ולמיעוטים, גישתה המיליטריסטית ועמדתה הלא מוסרית ביחס ל"גרמניה החדשה". המדורים שפרסם הסעירו את דעת הקהל הציבורית הרבה מעבר לגבולות הקמפוס, והשפיעו על היווצרות דפוס ביקורת סטודנטיאלי חדש.

קבוצה נוספת שהתגבשה בתקופת לימודיה באוניברסיטה הייתה חבורת "ניקוי ראש" שבין חבריה נמנו קובי ניב, אפרים סידון וב. מיכאל. כסטודנטים באוניברסיטה העברית, הם ייסדו את המדור "נעיר ובעיר" והפיקו קברט סאטירי. הכותבים תקפו את המיליטריזם הישראלי, ביקרו את ההתנחלויות ואת היחס המפלה כלפי האוכלוסייה הערבית ומחו כנגד השתלטות הדת על המרחב הציבורי וכנגד תופעות של שחיתות שלטונית. בתום תקופת לימודיהם, הם כתבו את מדור הסאטירה "זו ארץ זו" של "העולם הזה" ואת תוכנית הטלוויזיה "ניקוי ראש".

מדורי הסאטירה הללו ביטאו שינוי חשוב באופן שבו סטודנטים, שלא נרתעו מ"לשחוט פרות קדושות", תפסו את תפקידם הציבורי וייצגו את תביעתם לשינוי חברתי בישראל. שינוי זה חשוב להבנת תהליכים מרכזיים שהתחוללו בחברה הישראלית ששיאם במהפך הפוליטי ב-1977.









Powered by Eventact EMS