Misleading the Reader in the Daniel Narratives

Naama Golan
תנ"ך, אוניברסיטת בר אילן

"הולכת הקורא שולל"- על התופעה ומשמעותה בסיפורי דניאל:

נעמה גולן

חוקרים שונים עמדו על התופעה הספרותית אשר מופיעה בספרות בכלל ובספרות המקרא בפרט, לפיה המספר מהתל בקורא. באופן מכוון הוא מוליך אותו לכיוון מסוים, וגורם לו לחשוב בכיוון זה, אבל אז מופיעה ההפתעה. הקורא חוזר לאחור ומבין כי הבנתו הראשונית לא הייתה אלא בגדר טעות, עליו לשוב ולקרא את הטקסט ולהבינו באור חדש.

בהרצאה זו ברצוני לעמוד על שני מקומות בסיפורי דניאל אשר בהם ניתן לזהות תופעה זו, וטרם נתנו עליהם את הדעת:

בדניאל פרק א מבקש דניאל משר הסריסים שלא להתגאל בפתבג המלך וביינו, אלא להחליף את מזונו ולתת לו לאכול זרעונים ולשתות מים. בתיאור תגובתו של שר הסריסים (דניאל א 10) ניתן לזהות כי המספר מהתל בקורא ובדרכים שונות יוצר אצלו רושם מוטעה לפיו שר הסריסים נענה לבקשתו של דניאל. רק מהמשך קריאת הפסוק מבין הקורא כי טעות בידו. למרות התערבות האל בספור (דניאל א 9), באופן מפתיע, שר הסריסים מסרב לבקשתו של דניאל.

בסיפור "גב האריות" (דניאל ו) מתוארת תגובתו הכועסת של המלך דריוש (דניאל ו 15). בדרכים שונות המספר גורם לקורא לחשוב בתחילה כי כעס זה מופנה כלפי דניאל אשר הפר את צו המלך והמשיך להתפלל לאלוהיו. אולם, מתוך עיון בהמשך הסיפור מגלה הקורא להפתעתו כי כעסו של דריוש המלך מופנה דווקא כלפי עבדיו אשר גרמו לו לחתום על צו המכריח אותו לפגוע בדניאל.

בהרצאה זו ברצוני להצביע על מציאותה של תופעת "הולכת הקורא שולל" בשני מקומות בסיפורי דניאל, וכן לבחון מהי תרומתה של תופעה זו וכיצד מסייעת היא להעברת המסר ולעיצוב המשמעות של סיפורי דניאל.

Naama Golan
ד"ר Naama Golan
מכללת סמינר הקיבוצים ומכללת הרצוג








Powered by Eventact EMS