סקר עמדות הורים בנושא חיסונים – כעת, ובהשואה ל-2008

צחי גרוסמן 1,2 ליאוניד אידלמן 3 אלי סומך 2,4
1פדיאטריה, מכבי שירותי בריאות
2מרכז רפואי וולפסון, האיגוד לרפואת ילדים
3יו"ר, ההסתדרות הרפואית בישראל
4פדיאטריה, חטיבת ילדים מרכז רפואי וולפסון

המטרה: לבחון את שיעור ההורים המחסנים את ילדיהם (באופן חלקי או מלא), תפיסות ועמדות ההורים בהקשר ליעילות ובטיחות החיסונים, והאמון שהם נותנים בהמלצות הרופאים ואחיות טיפת חלב בהקשר לחיסונים

שיטות: סקר טלפוני של 361 הורים לילדים עד גיל 6 שנים, 300 מהמגזר היהודי ו-61 מהמגזר הערבי, שנערך בשבוע השני של אוקטובר 2016. נערכה השוואה לסקר דומה שנערך בשנת 2008 .

תוצאות: מרבית ההורים לילדים עד גיל 6 (89% מההורים במגזר היהודי ו- 90% מההורים מהמגזר הערבי), ציינו כי הם נוהגים לחסן את ילדיהם באופן מלא. לא נצפה הבדל מובהק בשיעור זה לעומת הסקר הקודם. כ- 70% מההורים ציינו כי כלל אינם מתלבטים ומהססים ו- 20% "קצת מתלבטים ומהססים" בנוגע למתן חיסונים. 25% מההורים מאוד או די מסכימים עם הטענה שהילדים מקבלים יותר מדי חיסונים מכפי שבאמת צריכים. בהשוואה לסקר הקודם, נצפתה ירידה מובהקת בשני המגזרים בשיעור ההורים הנותנים אמון במידה רבה עד רבה מאוד בהמלצות הרופאים ואחיות טיפת חלב בדבר החשיבות הרבה שיש לחיסונים [מ- 97% ל- 75% בקרב ההורים מהמגזר הערבי, (p<0.001) , ומ- 79% ל- 72% בקרב ההורים מהמגזר היהודי, p=0.026))]. וכן נצפתה עליה מובהקת בשיעור ההורים מהמגזר היהודי שציינו כי נחשפו לטענות של גורמים שונים בדבר הסכנה שבמתן חיסונים (מ- 50% ל- 66%, p<0.001). שישים ושישה אחוז מההורים (90% מההורים מהמגזר הערבי לעומת 61% מההורים מהמגזר היהודי) תומכים בהצגת תעודת חיסונים לפני כניסה לגן או לבית הספר.

מסקנות: למרות חשיפה מוגברת של ההורים לטענות בדבר הסכנה שבמתן חיסונים, שיעור ההורים המחסנים נותר גבוה כבעבר, ומרבית ההורים אף תומכים בהצגת תעודת חיסונים לפני כניסה לגן או לבית הספר. עם זאת, מגמת הירידה באמון בממסד הרפואי מחייבת לבחון כל העת דרכים ושיטות חדשות ויצירתיות להסברת חשיבות ההתחסנות.









Powered by Eventact EMS