רקע: טיפול ב – Valgancyclovir בילודים הלוקים בזיהום סימפטומטי מולד ב – CMV עשוי לשפר אצלם את הפרוגנוזה של השמיעה ו/או הקוגניטיבית. שיעור ההיארעות השנתי של זיהום מולד ב –CMV בילודים בישראל הוא כ- 0.7%, מהם כ- 10%-15% (0.11%, רווח סמך של 95%, 0.07-0.17%) יסבלו מזיהום סימפטומטי. סקר אוניברסלי לזיהוי זיהום מולד ב- CMV בילודים הוא שנוי במחלוקת. מאידך, סקר ממוקד לאבחון הזיהום המולד בילודים הנכשלים בסקר השמיעה ו/או שקיים אצלם חשד קליני לזיהום מוצע כשיטה לאתר את הלוקים בזיהום סימפטומטי.
מטרת המחקר: לבדוק את מידת הדיוק של הסקר הממוקד לזיהוי ילודים הלוקים בזיהום סימפטומטי מולד ב - CMV בישראל.
שיטות וחולים: מחקר עוקבה פרוספקטיבי שהתבצע בשנים 2014-2015 במחלקות לילודים במרכזים הרפואיים "העמק" בעפולה ו-"זיו" בצפת. נכללו במחקר כל הילודים בגיל עד 3 ימים שבוצעה להם באופן שגרתי בדיקת PCR לזיהוי ה- CMV בשתן משום שנכשלו בבדיקות סקר השמיעה ו/או שאצלם נמצאו סימנים קליניים ו/או רדיולוגיים ו/או מעבדתיים שהחשידו לזיהום סימפטומטי. חושב שיעור ההיארעות של הזיהום הסימפטומטי ב- CMV ביחס למצופה בישראל.
תוצאות: בסה"כ 15,455 ילודים נולדו במהלך תקופת המחקר בשני המרכזים הרפואיים. 539 (3.5%) ילודים נכשלו בבדיקות סינון השמיעה מהם ב - 5 זוהה זיהום מולד ב- CMV ומתוכם ב - 2 זוהה ליקוי שמיעה חד או דו צדדי בבדיקת ה- BERA שהיה ביטוי יחיד לזיהום סימפטומטי. עוד 13 תינוקות אובחנו על בסיס קליני. שיעור ההיארעות השנתי של ילודים עם זיהום סימפטומטי היה 0.1%, זהה לזה המצופה בישראל.
דיון: הסקר הממוקד מאתר ביעילות את כל היילודים עם זיהום סימפטומטי מולד ב CMV על פי הצפוי בישראל, בהם מומלץ טיפול ב- Valgancyclovir.