מגדל (מגדלא, טריכיאה) הייתה עד להקמתה של טבריה, המרכז העירוני היחידי בחוף המערבי של הכינרת. במאה הא` לספירה מגדל היא עיר יהודית המוזכרת במקורות היהודיים. במלחמת החורבן היא תופסת מקום חשוב כבסיסו העיקרי של יוסף בן מתתיהו במלחמתו ברומאים וזו גם התקופה בה ישוע פעל באזור.
רשות העתיקות החלה בחפירות ארכיאולוגיות במגדל בשנת 2009 בעקבות תוכניות לפיתוח השטח. בחפירות אלו נחשפה השכונה הצפונית של מגדל מהימים שלפני חורבן בית שני ונחשף מבנה בית כנסת. במרכזו נמצאה עומדת על גבי הרצפה, אבן מעוטרת בחמשת צדדיה והיא תבנית של יחידותיו המקודשות ביותר של המקדש ומערכת כליו. בחזיתה הקצרה נראה תבליט מנורה בעלת שבעה קנים.
בית הכנסת במגדל מצטרף למספר מצומצם של בתי כנסת מימי בית שני המוכרים עד כה בארץ. מעניין לציין שכולם מן המאה הא` לספה"נ. בתי כנסת אינם מוכרים מתקופה קודמת, ונראה כי מדובר בתהליך מהיר של עליית הפופולאריות של בתי הכנסת בישובים היהודים באותה תקופה.
הרצאה זו תציג בחינה מפורטת של שלבי הבנייה של בית הכנסת. מניתוח הממצאים עולה שבמשך כ-70 שנות קיומו של בית הכנסת נעשו במבנה כמה שינויים וזוהו בהם שתי מגמות. אחת, מטרתה לאפשר מספר גדול יותר של מתכנסים בתוך המבנה והשנייה, הידורו של המבנה. מתברר שבתחילה בית הכנסת נבנה באופן מצומצם ובמשך זמן קצר הפופולאריות שלו עלתה. אם אכן, בבית הכנסת במגדל מתברר התהליך הכללי של עליה בפופולריות הפולחן, אך כאן משתקף הדבר בקנה מידה מקומי.