רקע ומטרות: כחלק ממחקר רב מרכזי לטיפול בחבלות ראש (CREACTIVE), פותחה חבילת מעקב מקיפה בשיתוף פסיכולוגים התפתחותיים, פסיכיאטרים, מומחי שינה ורופאי טפול נמרץ ילדים (טני"ל). מטרתנו היתה להעריך את יישומיות החבילה, ולבחון בעזרתה את השפעת האשפוז בטני"ל על איכות החיים של המטופל.
שיטות: מידע קליני נאסף באופן פרוספקטיבי בעזרת מערכת ממוחשבת (PROSAFE). הערכת השפעת האשפוז והמחלה על הילד נבדקה בעזרת שאלונים ומטלות ממוחשבות. התחומים (Domains) שנבדקו: טמפרמנט, ליקויי התנהגות, איכות שינה, PTSD, שיקום ותפקודים קוגניטיבים. המטופלים עברו הערכה תלת שלבית: מצב טרום פגיעה (במהלך האשפוז בטני"ל), הערכה טלפונית והערכה קלינית בפגישה כחודשיים מהפגיעה.
תוצאות: במהלך 5 חודשים פנינו ל52 מטופלים, מתוכם נתנו 49 את הסכמתם להשתתף במחקר. 36 מטופלים (73%) מילאו את חבילת השאלונים. 57% זכרים, הגיל החציוני היה 12.45 שנים (טווח 4 חודשים-17 שנים). זמן השהיה החציוני בטני"ל היה 3 ימים, ובבית החולים 7 ימים. 37% נזקקו להנשמה פולשנית. חציון מבחן SDQ בזמן האשפוז היה 11. 35 מתוך 36 החולים אליהם התקשרנו נענו לראיון הטלפוני. חציון מבחן GOSe היה 2. חציון מבחן PEDSQL הרגשי היה 0.4, עם ממוצע של 0.8. 18 מטופלים (51%) הגיעו והשלימו את פגישת פנים אל פנים. זמן השהיה בטני"ל נמצא בקשר חיובי עם פגיעה התנהגותית ועקת מטופל (p<0.002), וזמן השהיה בבית החולים נמצא בקשר חיובי לירידה באיכות החיים של המטופל (p<0.0003).
מסקנות: מחקר חלוץ זה עשה שימוש בכלי הערכה חדשני. האשפוז בטני"ל משפיע בצורה שלילית על תוצא המטופל ועשוי להשפיע על טמפרמנט, איכות השינה, תפקודים חברתיים וקוגניטיביים בהשוואה למצבו טרם האשפוז. חבילת המחקר שלנו הינה מקיפה, מתקבלת היטב, ונראית ככלי טוב למחקר תוצאי מטופלים לאחר אשפוז בטני"ל.