Why Did Jonah flee to Tarshish? The Background for the Writing of the Book of Jonah

Betsalel Kawka
החוג למקרא, אוניברסיטת חיפה

דומה, שסוגיית תכלית חיבורו של ספר יונה נילושה עד דק, ושמאגר הפתרונות שהוצעו לתכלית זו מוצה עד תום, עד שהעיסוק בה הונח הצידה. אלא שכל הפתרונות שהוצעו, למיטב ידיעתי, עמדו על התכלית התיאולוגית לספר, ולא על תכליתו האקטואלית-פרקטית (כניסוחו של פרופ` רופא). ומכאן שהפתרונות חסרים, שכן, כדי להבין תכלית זו לאשורה, יש לבחון אותה מול המציאות שבה חיו ופעלו סופר יונה ובני דורו. החידוש אפוא, הוא הקשר שאני מציע בין הספר לתקופת חיבורו - היא התכלית האקטואלית-פרקטית שלו - שמסביר מדוע נכתב בתקופה הפרסית, ומה היו מחוללו האקטואלי והמטרה הפרקטית שעמדה לנגד עיני המחבר בחיבורו.

הנחות היסוד: הספר אמנם נועד ליישב קושי תיאולוגי חמור שעמד בפני האליטה ביהוד; בחירת האלמנטים השונים שבעלילה – יונה בן-אמתי, זירת הים, תרשיש (ועימה יפו), ונינווה, מחושבת ומתוחכמת, ומעידה על תכליתו האקטואלית-פרקטית. לכך יש להוסיף תובנה חשובה והכרחית, החבויה בין שורות הספר ומתבררת אל מול המציאות בתקופת חיבורו: לצד המאמץ להתאים את העלילה למסגרת היסטורית מסוימת, המחבר נשען – בניגוד לעמדת רוב המחקרים - דווקא על העולם הריאלי שבו חי. כלומר, ברקע לחיבור קיימת מסגרת גיאופוליטית-תרבותית-חברתית, אשר מסבירה את הבחירות שעשה המחבר בעיצוב העלילה.

ניתוח מקיף של הספר במישור הספרותי-רעיוני, הכולל חשיפת השימוש של הסופר בכלי הפרשנות הפנים-מקראית בעיצוב תכלית חיבורו, ותוך התייחסות לעוגנים הריאליים שבחיבור, מראה שהוא נוגע באופן מהותי למערכת היחסים שהתקיימה בין פחוות יהוד לפיניקים (בדגש על הצורים) בתקופה הפרסית, ובכך תעסוק ההרצאה.

Betsalel Kawka
Betsalel Kawka








Powered by Eventact EMS