`יונה שירד לספינה זו הנשמה של אדם שירדה בעולם הזה להיות בגוף של אדם הנמשל לספינה...` (מדרש יונה). גם הספרות העברית המודרנית עושה שימוש מטאפורי וסמלי בסיטואציות העלילתיות המתוארות בספר יונה ובמצבי הנפש המגולמים בו ומתייחסת לתמונות היסוד שבסיפור יונה כאל תמונות המסמלות מצבים אנושיים רחבים.
יונה הפאסיבי והבורח הוא דמות יוצאת דופן ביחס לגיבורי המקרא האחרים. ביצירות ספרותיות רבות הוא מתואר כאב טיפוס של ה`אנטי-גיבור`, במשמעות המודרנית ביותר והמורכבת ביותר של מושג זה. סופרים ומשוררים רבים הזדהו עם יונה הבורח מא-לוהיו והציגו אותו כמי שבורח מעצמו. באמצעות סיפורו של יונה הם נתנו ביטוי לקונפליקט שבין תחושת החובה המוסרית או החברתית של האדם למלא את ייעודו, ובין נטייתו לברוח מהשליחות המוטלת עליו ולשקוע בתרדמה. יש שראו ביונה דמות מופת של אדם שלמד את הלקח שלימדו האלוהים וחזר בתשובה, ויש שראו בו דמות של אדם שאבדה לו אמונתו הדתית.
נעקוב אחר מגוון היצירות הספרותיות, המנהלות דיאלוג עם דמותו של יונה, ונבחן לאלו מבין שלל הרפתקאותיו של יונה מתחברים היוצרים השונים. במהלך ההרצאה נעיין בסיפורים, שירים ופזמונים מאת: יעקב פיכמן, פנחס שדה, מאיר מוהר, אסתר ראב, משה דור, ש"י עגנון, זלדה, נתן יונתן, מאיה בז`רנו, מירה מאיר, ט` כרמי, גבריאל פרייל, דן אלמגור, יורם טהרלב, בלפור חקק, יורם ניסנוביץ ואחרים.