הרצאה זו תעסוק בהשוואה בין שתי פסקאות מקבילות בתיאורי חנוכת המקדש במלכים ובדברי הימים (דה"י), במטרה להתחקות אחר אופיו של המקור ששימש את הכרוניסט (בעל דה"י).
במבוא אציג את הדעה הנפוצה במחקר, המתייחסת לדה"י כשכתוב של שמואל-מלכים, ובהתאם תופסת הבדלים בין סיפורים מקבילים בהם כנובעים ממגמותיו הייחודיות של הכרוניסט. תפיסה זו גוררת התייחסות לדה"י כגרסה משנית של הסיפורים המופיעים בהיסטוריה הדיוטרונומיסטית (דטר`), ומניחה כי הכרוניסט הכיר את ההיסטוריה הדטר` כפי שמונחת לפנינו היום. באמצעות השוואה מעמיקה של מל"א (מלכים א`) ח 61-46 למול דה"ב (דה"י ב`) ו36-ז4 אני מציעה הסבר שונה לקשר בין דה"י למלכים.
בתחילה, אבחן את מבנה תיאור חנוכת המקדש במל"א ח. נראה כי הפרק כולל בתוכו כפילויות, וכן פסוקי מעבר וחיבור רבים, המטילים בספק את אחדותו. המקבילה המופיעה בדה"ב ה2-ז10 נראית דומה. אבל, מתוך התמקדות בהשוואה בין מל"א ח 61-46 עם דה"ב ו36-ז4 ניתן להציע כי ייתכן וחלק מן ההבדלים בין שתי המקבילות כאן נובעים ממקור שונה שעמד בפני הכרוניסט.
בגרסת מלכים אבחין בין שלושה רבדים: (1) דיווח קדום אודות חנוכת המקדש; (2) עריכה דטר` של דיווח זה, שמטרתה לשלבו בחיבור הדטר`; (3) עיבוד מאוחר של הטקסט בידי סופר היוצר רובד של הוספות ושינויים ברוח האסכולה הדטר`. לפי השערתי, ספר מלכים אשר עמד בפני הכרוניסט במקרה של חנוכת המקדש כלל רק את שתי השכבות הראשונות המתוארות כאן.
המסקנה הרחבה יותר העולה מניתוח הטקסט היא שישנם מקרים בהם דה"י משמר מהדורה של מלכים השונה מזו המונחת לפנינו היום. בין שתי המהדורות התרחש לפחות עוד שלב אחד בהתהוות ספר מלכים, שבו התווספה שכבה המכילה הוספות ושינויים ברוח האסכולה הדטר`.