Teaching Bible in Secular Public Schools as a Conflict between Affinity and Distance

Iris Yaniv
החוג למקרא והכשרת מורים לעל יסודי, מכללת "אורנים", ישראל

מטרת המחקר

מחקר זה הוא פרי יוזמתו של מר נח גרינפלד, מנהל אגף להכשרת עובדי הוראה, שביקש לבחון דרכים חדשניות בהוראת המקרא, שיובילו להוראה משמעותית. מחקר זה מתקיים בחסות הפורום למקרא, שהינו חלק ממדור פורומים במכון מופ"ת.

המחקר התבצע במכללת "אורנים" בעקבות סמינריון מחקרי על הוראת התנ"ך. הסטודנטים תיעדו שיעורים שלהם או של מורים אחרים למקרא. כמו כן, אם מדובר בשיעורים שלהם עצמם – הם כתבו רפלקציות על השיעורים. אם הם תיעדו שיעורים של מורים אחרים – הם ראיינו אותם. כל השיעורים והראיונות תומללו.

התובנה המרכזית שהתגבשה בעקבות ניתוח הנתונים הוא שמורים למקרא נמצאים במתח מתמיד בין יצירת קרבה ליצירת ריחוק בין התלמידים לתנ"ך.

שתי הסיבות הבולטות ביותר לרצון ליצור קרבה לתנ"ך הן: סיבה ערכית - התנ"ך נתפס כחלק מרכזי בזהות היהודית-ישראלית ופדגוגית - יצירת עניין בשיעור ומוטיבציה לימודית. לעתים שתי הסיבות שלובות זו בזו.

לצד הרצון לקרב אל התנ"ך, נראה כי מורים רבים חוששים מקרבת יתר לתנ"ך, ומנסים דווקא ליצור ריחוק ולהפחית את ההזדהות עם הטקסט. מצאנו שלוש סיבות בולטות לכך:

  1. על מנת שהתלמידים יוכלו להבין יותר טוב את הטקסט בהקשרו המקורי.
  2. החשש שהזדהות עם התוכן תוביל לתפיסות, רעיונות או רגשות שליליים. הריחוק מהכתוב המקראי מאפשר בחינה ובחירה ערכית.
  3. קידום חשיבה ביקורתית ויכולות ניתוח בקרב התלמידים.

מחקר זה, אם כך, מעלה בעיה - המורכבות בה נמצאים מורים לתנ"ך בין יצירת ריחוק לקרבה. אנו מקוות שהבנה מעמיקה של הבעיה תוכל לסייע למכללות להכשרת מורים להציע לסטודנטים דרכי התמודדות עם הסוגיה.

Iris Yaniv
Iris Yaniv








Powered by Eventact EMS