The place of Bibliotherapy in Religious-State Education

Rivka Glazner
עצמאית, עצמאית, ישראל

עבודה זו עוסקת באפשרות להסתייע במקורות תורניים שונים לטיפוח בריאות הנפש של תלמידי החמ"ד. רבות נכתב על האפשרויות התרפויטיות הגלומות ביצירות ספרות ועל יכולתה של הספרות לחולל תהליכי שינוי בנפש האדם. ייחודה של עבודה זו היא תפיסת העולם המאפשרת התמודדות עם מקורות תורניים שונים המתייחסים לנושאים פסיכולוגיים מגוונים והפוטנציאל התרפויטי שלהם.

ביבליותרפיה פירושה סיוע נפשי באמצעות הספרות. הביבליותרפיה מתמקדת בהבנת האפשרויות הטיפוליות הגלומות בתכנים החווייתיים של הספרות לשם מניעה וטיפול בבעיות רגשיות והסתגלותיות שונות (כהן א`, 1990).

היצירה הספרותית מתאפיינת במבנה דו-שכבתי: השכבה הרגילה והשכבה העמוקה המשופעת בסמלים של תכנים בלתי-מודעים (כהן א`, 2007). השימוש ביצירה ספרותית מאפשר למטופל להזדהות עם הדמות שביצירה, להאיר את האירוע מזווית ראייה נוספת ולהגיע לתובנה עצמית ולשינוי רגשי והתנהגותי (שכטמן, 1999).

מתוך כך ניתן לעמוד על חשיבותה הרבה של הביבליותרפיה כאמצעי חינוכי-טיפולי במערכות החינוך השונות, כולל בחמ"ד. עבודה זו מבקשת להדגיש את הפוטנציאל הרב הטמון בטקסטים יהודיים . היצירה היהודית על שלל רבדיה מציעה אפשרויות חינוכיות-טיפוליות למסגרות השונות של החמ"ד. מתוך עיון פנימי-פסיכולוגי בספרות היהודית,על כל סוגיה, מתחולל גם תהליך תרפויטי. השילוב בין קודש לחול גם בתחום הביבליותרפיה מסייע להתמודדות חינוכית-טיפולית ייחודית בתוך עולם האמונה ומסגרות הלימוד של החמ"ד.

בעבודה זו יתוארו מודלים לשימוש בביבליותרפיה בחמ"ד באמצעות מקורות תורניים. ניתן למצוא בסיפור המקראי ובשירה המקראית דוגמאות לטקסטים המתייחסים לתהליכים נפשיים, מודעים ולא-מודעים, ומעבירים מסרים גלויים וסמויים (גוטליב זורנברג, א`. 2011). פוטנציאל טיפולי רב טמון גם בסיפור החסידי, והדבר בא לידי ביטוי בדברי ר` נחמן מברסלב (חיי מוהר"ן כ"ה): "העולם אומרים שסיפורי מעשיות מסוגל לשינה ואני אומר שעל ידי סיפורי מעשיות מעוררים בני אדם משנתם".

Rivka Glazner
Rivka Glazner








Powered by Eventact EMS