בעולמם של דוברי הלאדינו (ספרדית-יהודית), המאה ה-19 עומדת בציון המעבר מחברה מסורתית לחברה מודרנית. אחד האישים הבולטים באותה התקופה, שתחנות חייו מבטאות היטב את תמורות זמנו, היה סעדי הלוי-אשכנזי, מדפיס, פייטן וזמר שחי בסלוניקי.
השקפותיו המקוריות במגוון תחומי החיים, הביע סעדי הלוי-אשכנזי בספר זיכרונותיו, מסמך נדיר שהותיר אחריו, ושכדוגמתו כמעט ואין למצוא בקרב בני זמנו. כתב-היד של זיכרונותיו זכה למהדורה מדעית שראתה אור אך לפני שנים אחדות (Aron Rodrigue & Sarah Abrevaya Stein, Jewish Voice from Ottoman Salonica, Stanford 2012). התיאורים הרבים ושאר הפרטים המובאים בו, הינם בעלי חשיבות רבה להכרת ולהבנת עולמם של היהודים הספרדים ברחבי האימפריה העות`מאנית במאה ה-19.
אולם מסתבר שזיכרונותיו של הלוי-אשכנזי נכתבו בכמה וכמה גרסאות שונות, עם שינויים מפליגים ומהותיים ביניהן. למעשה, מלבד הגרסה שפורסמה באחרונה, המחקר טרם נתן את דעתו ליתר הגרסאות של זיכרונותיו, שבהן מידע משמעותי ביותר על אודות חייו וסביבתו של דמות מרתקת זו.
בהרצאה זו נתאר את הגרסאות השונות לספר הזיכרונות של סעדי הלוי-אשכנזי, נעמוד על ההבדלים העיקריים ביניהן ונדגיש את חשיבות המידע החבוי בגרסאות שטרם נחשפו במחקר.