Ritualization in 19th Century Hasidism: “Seder Ma’amadot” in Apt Hasidism as a Test Case

Gadi Sagiv
המחלקה להיסטוריה, פילוסופיה ומדעי היהדות, האוניברסיטה הפתוחה

החסידות אמנם נודעה כבר מראשיתה כתנועה שהדגישה ריטואלים, אולם במהלך המאה התשע עשרה ניכרת התרחבות של המרקם הריטואלי בחסידות, בדמות ריטואלים שאומצו על ידי חסידויות שונות. תהליכי ריטואליזציה אלה אמנם ממשיכים תהליכים רחבים יותר הניכרים כבר מהתקופות שקדמו לחסידות, אולם אין להתעלם גם מנסיבות חסידיות פנימיות הקשורות להתמסדותה של התנועה, להשפעתה על קהלים מתרחבים, ולתהליכי הפיצול הפנימיים שניכרו בה.

בהרצאה זו ידון אשכול ריטואלים אחד אותו קבע צדיק חסידי אחד: המלצתו של ר` אברהם יהושע השל מאפטא לקרוא `סדר מעמדות` כסגולה נגד פגעים שונים, המלצה לה התלוותה גם הדפסה מיוחדת של `סדר מעמדות` ביוזמתו של הצדיק מאפטא. ההרצאה תעסוק במקור ובתפקוד של `סדר מעמדות` תוך השוואת הריטואל לשני סוגי ריטואלים בחסידות במאה התשע-עשרה: ריטואלי קריאה אחרים בחסידות מזה, ולריטואלים של חסידויות ספציפיות מזה. ההרצאה גם תעמוד על האופן שבו ריטואל זה הפך ל`מותג` של חסידות אפטא, כשם שריטואלים אחרים תיפקדו כמותגים של חסידויות אחרות.

הדיון ב`סדר מעמדות` של הצדיק מאפטא הוא מקרה מבחן שיכול לסייע בהבנת תהליכים כלליים יותר של ריטואליזציה בחסידות. למשל, כיצד לצד תפקודם המוצהר של ריטואלים כפרקטיקות שנועדו לחולל שינויים מסוימים (כדוגמת מעבר בין זמנים, הרחקת גורמים שליליים), ריטואלים מתפקדים גם בגיבוש ובחיזוק הזהות הפרטיקולרית של הקבוצות שמקיימות אותם ומבדילים אותן מאחרות.

Gadi Sagiv
Gadi Sagiv








Powered by Eventact EMS