The Parable: Popularization of The Torah

Rafi Vaaknin
בית הספר ללימודים מתקדמים ע"ש הרא"ם ליפשיץ, מכללת הרצוג, ישראל

ויתר שהיה קהלת חכם עוד למד דעת את העם ואזן וחקר תקן משלים הרבה (קהלת יב:ט) – ואזן דברי תורה וחקר דברי תורה, עשה אזנים לתורה, ואת מוצא שעד שלא עמד שלמה לא היתה דוגמא.

על פסוק זה ומדרשו נאמרו שישה משלים שנמשלם אחד:

שלמה חולל מהפך בלימוד התורה, הוא יצר כלי עזר –"משלים" – שתרגמו את התורה משפתה הקשה והמופשטת לשפה מוחשית ומוכרת. ובכך הנגיש שלמה את התורה לרבים שקודם לכן נרתעו מפניה משום שנראתה בעיניהם: כמבוך, כסבך, כקופה כבדה ומקובעת, ככלי מלא רותחין, כמי באר עמוקים וכמרגלית שאבדה.

המשל מסייע בידי הלומד למצוא דרך במבוך, לחדור אל תוך הסבך, לטלטל את הקופה המלאה, לאחוז בקיתון של רותחין, לדלות ולשתות ממימיה של הבאר ולמצוא את המרגלית שאבדה. כל אחד מששת המשלים מאיר את תפקידו של המשל – להמחיש ולפשט ללומדי התורה את הרעיונות החבויים בה – מאספקט שונה.

זה מפעלו של שלמה והוא מפעל פופולריזציה של התורה. שלמה נתן בידי הלומדים כלי לימוד – "משלים", כלים המנגישים את התורה לכל על ידי המחשה, פישוט והרצאת דברים בצורה עממית. כך פתח שלמה שערי תורה לרבים והעמיד תלמידים הרבה.

ו"אל יהי המשל הזה קל בעיניך" – אין לזלזל בערכו בשל היותו פשוט ועממי, ואין לחשוש לפיחות בערכה של התורה, בשל היותה מצויה לכל אדם. שהרי בשכר זאת, זכה שלמה שרוח הקודש שרתה עליו וכתב שלושה ספרי חכמה. ושכר זה – רוח הקודש – יהיה שכרו של "כל מי שהוא אומר דברי תורה ברבים" - מנגיש את ארון הספרים היהודי לציבור הרחב.

Rafi Vaaknin
Rafi Vaaknin








Powered by Eventact EMS