Thirteenth-Century Christian Influence on the Portrayal of the Biblical Miriam?

Yael Levine
תלמוד - בעלת תואר דוקטור מהמחלקה וחוקרת עצמאית, אוניברסיטת בר-אילן, ישראל

בשנים האחרונות ניכר עניין הולך וגובר בדמותה של מרים הנביאה בחקר היהדות. התעניינות זו קשורה לא במעט בפרוליפרציה של לימודים פמיניסטיים. לצד זאת, אפשר להצביע על שורת מחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות הבוחנת השפעות אפשריות על עיצוב דמותה של מרים הנביאה לאור פולחן מרים הנוצרית. כך אפשר למנות מאמרים מאת פרופ` תא-שמע, פרופ` אברהם גרוסמן, ד"ר אפרים שהם-שטיינר, פרופ` דניאל אברמס, והרצאה של ד"ר ברכי אליצור בקונגרס העולמי הקודם שטרם פורסמה. מבחינות מסוימות אפשר להשקיף על המחקרים הללו כמעין סוגה בפני עצמה.

ההרצאה המוצעת מתייחדת לבחינת דבריו של שהם-שטיינר במאמר באנגלית שפרסם בשנת 2013*, ומבקשת להעמיד ראייה שונה. המחבר מבקש להראות שעליית קרנה של מריה הנוצרית בימי הביניים הביאה לניסוח מקורות באשכנז משלהי המאה ה-12 ועד למאה ה-14 שניכרים בהם העצמת דמותה של מרים הנביאה. אולם בחינת המקורות שבהם הסתייע שהם-שטיינר חושפת כי רוב המקורות שהוא מייחס להם חדשנות, מיוסדים על מקורות קדומים יותר, לרבות בבבלי, וככלל אפשר לציין שהם אינם בעלי אופי ספציפי ומובהק להקשר שבו ביקש למקמם. אלא לכל היותר לפנינו חזרה על מקורות מוקדמים יותר, דבר שמצוי בספרות הרבנית. כן אפשר להצביע על הימצאות מקבילות חלקיות אחדות למוטיבים שלגביהם סבר שאין להם הקבלה.

למעשה, קיימים מקורות ייחודיים חדשים שונים באשכנז מהתקופה הנזכרת המעצימים את דמותה של מרים וששהם-שטיינר לא הסתייע בהם, וכן מצויים מקורות מהתקופה הנזכרת שיש בהם העצמת דמותה גם מספרד; בספר הזוהר וכן בחיבורים נוספים. ראוי להידרש גם למקורות הללו.

*Ephraim Shoham-Steiner, "The Virgin Mary, Miriam, and Jewish Reactions to Marian Devotion in the High Middle Ages”, AJS Review 37, 1 (April 2013), pp. 75-91

Yael Levine
ד"ר Yael Levine








Powered by Eventact EMS