The Jewish Reception of Moznei ha-’Iyyunim, Attributed to Al-Ghazālī

Ayala Eliyahu
מחשבת ישראל, האוניברסיטה העברית

`מאזני העיונים` הוא חיבור עברי פופולארי מימי הביניים העוסק באל, בריאת העולם, כוכבי הלכת, הצמחים ובעלי החיים, נפש האדם, הנבואה, עיקרי דת האסלאם, ועוד. בהרצאה זאת אציע בחינה מחודשת של מקורותיו, תוכנו והשפעתו של `מאזני העיונים`, ואדון בתרומה שתרם לקליטתה של הפילוסופיה הנאופלטונית הערבית בהגות היהודית בימי הביניים.

`מאזני העיונים` מיוחס בכתבי היד העבריים לאבו חאמד אלע`זאלי, מגדולי ההוגים המוסלמים. למעשה, ידוע כיום כי מדובר בתרגום המיוסד על מספר חיבורים שנתחברו בערבית בידי הוגים מוסלמים אחרים; עם חיבורים אלה נמנים `ספר המעגלים הדמיוניים` מאת אבן אלסיד אלבטליוסי, ו`אגרות האחים הטהורים`.

נראה שייחוסו של `מאזני העיונים` לאלע`זאלי נבע מבלבול בין חיבור זה לחיבור מוכר של אלע`זאלי, שתורגם לעברית בשם `מאזני צדק`; ומשאיפה - שהיתה מעין פיצוי על העדרו של מחבר אחד לחיבור העשוי טלאים טלאים - לתרום ליוקרתו של `מאזני העיונים` ולהפצתו. נוסף על כך, יש ב`מאזני העיונים` רעיונות שיכולים להצדיק את ייחוסו לאלע`זאלי. אלה מופיעים בעיקר בחלקו האחרון, שמוצגים בו עיקרי האמונה המוסלמית. אלע`זאלי לא היה רק איש הגות שעסק בפילוסופיה ומיסטיקה, אלא גם איש הלכה שחיבר חיבורים העוסקים בדת האסלאם. אפשר אפוא להבין מדוע יוחס לו חיבור שעוסק הן בפילוסופיה והן בהלכה מוסלמית.

אמנם, רוב ההוגים היהודים שקראו את `מאזני העיונים` לא התעניינו בקטעי החיבור שנוגעים לדת האסלאם והלכותיה, אלא בפרקים אחרים, שמציגים רעיונות של הפילוסופיה הנאופלטונית שמוצאם בחיבורו של אלבטליוסי ובאגרות האחים הטהורים. כך אנו מוצאים בהגות היהודית ציטוטים רבים מ`מאזני העיונים` שמובאים בשמו של אלע`זאלי, אך תוכנם אינו קשור למשנתו העיונית או ההלכתית.

Ayala Eliyahu
Ayala Eliyahu








Powered by Eventact EMS