Prosaic Baqqashot and Letter-Decorated Baqqashot in Provence

Benjamin Bar-Tikva
ספרות עפ ישראל, אוניברסיטת בר אילן, ישראל

סוג הבקשות הפרוזאיות הארוכות המפוארות נקשר בשמו של רב סעדיה גאון. מתברר כי חידוש הסוג קשור בשינוי שחל בימי הגאונים, כאשר חיבור יצירות של שירה דתית לא נועד רק עבור תחום תפילת הציבור הממוסדת בבית הכנסת, אלא נועד בעיקרו עבור היחיד החפץ לשפוך את נפשו מחוץ לתפילת בית הכנסת. אמנם במחקר זוהה הכיוון החדש של כתיבת יצירות המיועדות ליחיד כמסתמן לראשונה עם הופעת הווידוי של ניסי אלנהרואני שקדם לרס"ג, אך היה זה רב סעדיה גאון, שהציב את אושיות סוג הבקשות הפרוזאיות הארוכות.

לשכלול מופתי הגיע ז`אנר הבקשות הפרוזאיות עם חיבור יצירת `כתר מלכות` בידי ר` שלמה אבן גבירול. מן הפן ההגותי, העמיק ר` שלמה אבן גבירול את הבקשה הארוכה באמצעות שזירת שפע רעיונות פילוסופיים ותיאוריות מדעיות. ח` שירמן עמד על השפעת רב סעדיה על אבן גבירול בשילוב פילוסופיה וחומרים מדעיים, אך הוסיף כי למרות המטען הפילוסופי הכבד, לפנינו הימנון נלהב, ואוסיף, אף מרגש בסופו.

סוג הבקשות הפרוזאיות שינה פניו עם הופעת ז`אנר בקשת האותיות. מדובר בבקשה פרוזאית הנאחזת בקישוט מיוחד שעל פיו מופיעה לאורך כל השיר אות אחת זהה בכל אחת ממילות השיר. אימתי חודש סוג זה ומי היה מחדשו? דעות שונות נאמרו במחקר, וכולם ייחסו את התהוות בקשת האותיות לפייטנים שונים בפרובנס. יש שראו באברהם הבדרשי את מחדש הסוג, יש שתלו זאת בבנו ידעיה הפניני, ועתה נראה כי יהוסף האזובי שהיה רבו של הבדרשי הוא מחדש הסוג. על התכונות הספרותיות של בקשות האותיות בפרובנס, כגון שילוב הכתיבה בצורה אומנותית `מנייריסטית`, או כתיבה ברוח הפילוסופיה של התקופה ברצוני להרחיב בהרצאתי.

Benjamin Bar-Tikva
Benjamin Bar-Tikva








Powered by Eventact EMS