"The Archive Meets the Community" Project: The Researcher`s Perspective

Oren Kalman
מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב

עיירות הפיתוח שהוקמו בשנות המדינה הראשונות בפריפריה הישראלית הן פרק חשוב ומרתק בתולדות פרויקט ההתיישבות הישראלי. יתר על כן, אכלוס העיירות בעיקר על ידי עולים מצפון אפריקה משמש רקע חשוב להיווצרות השסע העדתי, אחד השסעים המרכזיים בחברה הישראלית. אולם למרות חשיבות הנושא, חקר ההיסטוריה של עיירות הפיתוח רחוק מאוד ממיצוי.

הפרויקט `ארכיון מגיע לקהילה`, שקם ביוזמת מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות וקורם עור וגידים בימים אלו, יכול לשנות תמונת מצב זו. מטרת הפרויקט היא לאסוף חומרים ארכיוניים מעיירות הפיתוח השונות ולהנגיש אותם לקהל החוקרים ולציבור הרחב.

בהרצאה זו אבקש לבחון את הפרויקט מנקודת המבט של חוקר עיירות הפיתוח בנגב. אחת הבעיות החמורות שנתקלים בהם חוקרים בתחום היא העדר ארכיונים מסודרים ברבות מעיירות הפיתוח. כתוצאה מכך חומרים שערכם המחקרי לא יסולא בפז אבדו עם השנים וסכנת אבדון מרחפת גם על החומרים שנותרו מפוזרים ומוחזקים בתנאים לא הולמים. כך, למשל, בעיר אחת מסמכים רבים אבדו בעקבות הצפה ובעיר אחרת פרוטוקולים של ישיבות המועצה הראשונות שמורים עד היום בתוך ארון במשרד של אחת מעובדות העירייה. אם כן, דומה שהפרויקט יהיה במידה רבה פרויקט הצלה.

מעבר לכך, האמצעים העומדים לרשות הפרויקט יאפשרו בוודאי להגיע לחומרים שחוקר יחיד לא מסוגל להגיע אליהם בעצמו. כך, באמצעות איסוף, ריכוז וקטלוג המסמכים ששרדו, הפרויקט ייצור בסיס נתונים חשוב לכל מחקר עתידי בתחום. ייתכן ששאלות שעד כה לא ניתן היה לענות עליהן בהעדר מקורות ראשוניים, בייחוד אלו הקשורות לנקודת מבטם של התושבים עצמם, יזכו לתשובות במחקרים שיבואו בעקבות אותו פרויקט.

Oren Kalman
Oren Kalman








Powered by Eventact EMS