Haverenu, Tachkemony`s School Newspaper: A Glimpse into the World of Children during the British Mandate

Zehavit Schenkolewski
חינוך, המכללה האקדמית אשקלון, ישראל
מדעי הרוח, מכללת סמינר הקיבוצים, ישראל

בשנת 1921, החל לצאת לאור עיתון התלמידים `חברנו`. עיתון זה נכתב, נערך והודפס על ידי תלמידים והיו בו אך ורק כתבות פרי עטם של תלמידים. עיתון הילדים יצא בהשראת דרכו החינוכית של יאנוש קורצ`אק. הוא היה יוזמה של מנהל בית הספר תחכמוני מרדכי אילן והוא לווה לאורך השנים על ידי המחנך והסופר מרדכי מיכאלי. עיתון התלמידים `חברנו` יצא לאור לאורך כל שנות המנדט בהקיף של לפחות שבעה גיליונות בשנה. הוא כולל אלפי חיבורי ילדים, והוא מאפשר הצצה לעולמם של ילדים בתחומים רבים ומגוונים; חיי יום יום, עמדות פוליטיות, חיי בית הספר, אמונות והשקפות, תרבות פנאי, סוגיות חברתיות, אוריינטציית עתיד ועד. העיתון היה חלק מתופעה נרחבת. זלמן פבזנר, מציין ברשימה ביבליוגראפית שערך כ 90 עיתוני בתי ספר שונים שיצאו לאור עד לשנת 1932.[1] עיתונים רבים יצאו לאור גם בשנים אחר כך. הדיון בעיתון זה אם כך, הנו חלק מדיון היסטוריוגרפי כולל.

גיליונות העיתון מזמנים דיון היסטורי בשתי רמות:

  • בחינה מקיפה של מהמנות חיבורי הילדים שהופיעו בעיתוני בתי הספר בתקופת המנדט. חיבורי הילדים בעיתון התלמידים `חברנו` ישמשו כמקרה מבחן. מהימנותם תבחן תוך השוואתם לגרסאות בכתב יד של חיבורים שנמצאו בארכיון עיריית ירושלים ולנוכח עדויות שנשתמרו הנוגעות לתהליך הפקת העיתון. הדיון יעשה למול מחקרים מקבילים אשר דנו במגבלות וביתרונות של עדויות ילדים כמקור היסטורי.
  • בחינת המיידע הייחודי שעולה מן החיבורים ותרומתו להבנת הילדות בתקופת המנדט ככלל ועולמם של בנים ציונים דתיים בתקופת המנדט בפרט.

[1] פבזנר ז. שבעים שנה לעתונות העברית בארץ ישראל, תל אביב, תרצ"ב.

Zehavit Schenkolewski
ד"ר Zehavit Schenkolewski
המכללה האקדמית אשקלון








Powered by Eventact EMS