Eshet Chayil or Wonder Woman: The Jewish Women`s Leadership Model designed by Professor Alice Shalvi

Moria Ran Ben-Hai
לימודי ארץ ישראל וארכיאולוגיה, אוניברסיטת בר-אילן

"איך היית מגדירה את עצמך?

רעיה ואשת איש. אני גם סבתא וסבתא רבא. כשאני מתבקשת להגיד מה אני לצורך הצגה או כנס אז אני קודם כל אומרת שאני מגויסת חברתית."[1]

במוקד הרצאה זו עומדת דמותה של אליס שלוי, אשת חינוך דתית ופעילה פמיניסטית, כמנהיגה נשית וכמעצבת דור מנהיגות בישראל.

שלוי, המגדירה עצמה כמגוייסת חברתית, החלה את עשייתה הציבורית עם כניסתה לתפקיד הנהלת התיכון הדתי לבנות, `פלך` ירושלים בשנת 1975. בכהונה בת 15 שנים הנחילה שלוי לתלמידותיה ערכים דמוקרטיים ופמיניסטיים במודל חינוכי חדשני אותו יצרה. שלוי דחפה את תלמידותיה ואת נשות סגל ההוראה לפרוץ אל העשייה הציבורית ולכהן בתפקידי הנהגה שונים בחברה הישראלית. כחלק מחזונה ביקשה ליצור מנהיגות דתיות שישפיעו על האורתודוקסיה המודרנית בישראל.

במהלך תקופה זו, בשנת 1984, ייסדה שלוי יחד עם נשים נוספות את שדולת הנשים בישראל ועמדה בראשה עד לשנת 2000. שדולת הנשים, תחת הנהגתה של שלוי, פעלה להחדרת נשים אל שולחן מקבלי ההחלטות ומעצבי המדיניות בישראל. השדולה הכשירה נשים לתפקידים פוליטיים, חתרה לחקיקה למען ייצוג נשים בפוליטיקה הישראלית, בצה"ל, בתקשורת ועוד ופעלה בתחומי החינוך והעלאת המודעות למען קידום נשים.

מודל המנהיגות הנשית היהודית שביקשה שלוי לעצב הינו מודל מורכב המשלב את תכונות "אשת החיל" המסורתית והשמרנית, יחד עם "וונדרוומן", לוחמת הצדק, האייקון הפמיניסטי. כפי שהייתה שלוי בחייה האישיים, מחד גיסא, אשת חינוך משכילה, בעלת משפחה רחבה העומלת למען ביתה, ומאידך גיסא, לוחמת לקידום נשים שלכל אורך עשייתה הציבורית חתרה ליצירת מנהיגות נשית חדשה בישראל.

בהרצאה זו ננתח מודל זה ונעמוד על תרומתה של שלוי לתופעת המנהיגות הנשית, הדתית והכללית, בישראל.

Moria Ran Ben-Hai
ד"ר Moria Ran Ben-Hai
Hadassah Brandeis Institute








Powered by Eventact EMS