Rav Nachman and Yalta: A Husband and his Wife? Sages and their Wives in the Babylonian Talmud

Michal Shir-El
ספרות יהודית, עגן - קתדרה ללימודי עגנון ותרבות יהודית, ישראל

במחקרי לקבלת תואר דוקטור בהנחיית פרופ` אביגדור שנאן, כונסו לראשונה כל הזוגות בקטגוריה "חכמים ונשותיהם" המצויים בתלמוד הבבלי, ובמרכזו שאלת הדיאלוג כמרכיב פואטי בסיפורים. הנוכחות הזוגית המזערית מבין אלפי החכמים הנזכרים בתלמוד, מלמדת כי כמרכיב ביוגרפי הוא לא נמצא בר חשיבות בייצוג חכמים ועולמם. עם זאת, הנוכחות המגוונת של הדיאלוג הבינ-זוגי, ריבוי הפנים והמשמעויות הטמונים בו, מלמדים שהוספת בנות הזוג בסיפורים השונים היתה חשובה, ואת זאת אבקש בהרצאה להדגים באמצעות רב נחמן וילתא.

הסיפורים אודותם הם אספקלריא ספרותית לבטא אידיאות ותפיסות ערכיות בנושאים שונים. בקריאה מדוקדקת נמצא שהשיח בין חכמים לנשותיהם מגלה נשים שתורמות תרומה משמעותית לדיונים הלכתיים והגותיים, מייצגות באופן התנהלותן תפיסות ערכיות המאתגרות את הנחות היסוד של חכמים ובתי מדרשם, ותרומתן זו היא המעניקה להן, על פי רוב, את `זכות` ההופעה בתלמוד.

הנשים תרמו את תרומתן להתפתחות ההלכה ולהגות מתוך הדינמיקה הבין-זוגית, שהתבטאה בתוך הבית, וכאשר מבקשים אחר עמדות רעיוניות ורוחניות עצמאיות בין נשות החכמים, יש לאתר אותן בתוך שכבות שיח ומעשה ביתיות ולא במרחב הציבורי כפי שנעשה במחקר עד כה.

ההרצאה תציג תמונה של יחסים מורכבים ומגוונים המתקיימים בין ה"בית" קרי האשה, לבין בית המדרש. עיון בסיפורים מתוך נקודת מוצא זו מפיקה פרשנות עם טרמינולוגיה נאמנה יותר לסצנות השונות, שבמרכזן תיאור הפנים הרבות של איבוד האיזון ומחירו.

כך גם לגבי האספקט המיני שניתן לו מקום נרחב ביותר במחקר בשלושה העשורים האחרונים. בתמונה המתקבלת מן הקבוצה המובחנת של "חכמים ונשותיהם" מתברר שיש לו מקום מזערי ביותר, באופן שמעלה את ההשערה שחכמים הרחיקו במכוון נושא זה על פרטיו מביתם אל בתים אלמוניים או אל צורות שיח אחרות.

Michal Shir-El
ד"ר Michal Shir-El








Powered by Eventact EMS