מטרה: הצגת תפיסות עולם הנוגעות בכתיבת מטרות טיפוליות, הצגת מגוון מודלים לכתיבת מטרות והצגת הרציונל לכתיבת מטרות בטיפול במערכת החינוך
רקע תאורטי: קיימים מגוון של מודלים לקביעת מטרות בטיפול, כשכולם ניזונים מהגישה הביו- סוציאלית של ארגון הבריאות העולמי. במערכת החינוך כתיבת מטרות הטיפול, הנה חלק מכתיבת תכנית הלימודית האישית לתלמיד (תל"א/תח"י) ונסמכת על גישה אקולוגית להתערבות, המבקשת להתייחס באופן מפורש ליחסי הגומלין בין הילד והסביבה, תוך התחשבות באינטראקציה עם התלמיד וברצון המשפחה (פריזנט וווטרבי,2003). משום כך, כתיבת מטרות הטיפול במערכת החינוך מחייבת לקיחה בחשבון של רמת ההשתתפות המצופה בסביבות השונות. בד בבד עם הכנסה של תפיסות אקולוגיות במערכת החינוך חלו שינויים גם בתפיסות של מקצועות הבריאות. ארגון הבריאות העולמי (WHO, 2001) התווה את המודל הביו–פסיכו-סוציאלי כבסיס לעבודת המטפלים ממקצועות הבריאות (מודל ICF , 2001). מודל זה, משלב בין המודל הרפואי הרואה את מקור המוגבלות באדם, במחלתו ובלקותו לבין המודל החברתי, המסביר את מקור המוגבלות בחברה ובהדרה שהיא יוצרת כלפי האדם עם הצרכים המיוחדים. על פי תפיסה זו תפקודו ומוגבלותו של הפרט הם תולדה של אינטראקציות דינמיות בין מצבי בריאות שונים לבין גורמים סביבתיים, חברתיים ותרבותיים המשפיעים על תפקוד ומוגבלות. הטיפול על פי מודל זה מחייב נקיטת פעולות חברתיות לצד רפואיות וביצוע התאמות נדרשות כדי לקדם את השתתפותם המלאה של אנשים עם מוגבלות בכל תחומי החיים (שנקר, ויינטראוב ופרוש, 2007).
מהלך קליני:
הרצאה 1- כתיבת מטרות בטיפול – תפיסות עולם ויישום במערכת החינוך
כתיבת מטרות המוגדרות באופן איכותי ומדויק היא ההופכת שאיפות ורצונות למציאות. אחת מאבני היסוד בחינוך המיוחד היא התכנית האישית (נספח למודל המקשר בין תל"כ לתל"א מתי"א מעלה והר 2004). על-פי חוק החינוך המיוחד (התשמ"ח, 1988) לכל תלמיד הלומד במסגרת החינוך המיוחד צריכה להיבנות בתחילת שנת הלימודים תכנית לימודים אישית (תל"א/תח"י) המתבססת על הערכה תפקודית ועל פרופיל התלמיד. בתוכנית מוצבים יעדים להשגת מטרות העבודה עם התלמיד תחומי התפקוד השונים, ומצוינים בה האמצעים להשגתם. תכנית זו נכתבת על-ידי צוות חינוכי-טיפולי ובשיתוף התלמיד והוריו, ומיושמת הלכה למעשה במהלך הלימודים במסגרת הכיתתית (תכנית המקשר). לאחר כתיבת מטרות התל"א גוזרת קלינאית התקשורת את מטרות ההתערבות לטיפול וכותבת את תכנית ההתערבות המיוחדת לטיפול.
הרצאה 2 – מודלים לכתיבת מטרות טיפול
הצגת מודלים
אחד מהמודלים הנפוצים ביותר לשימוש בכתיבת מטרות הוא מודל SMART. מודל זה הוא מאוד קליט וכאשר משתמשים בו מטרה הופכת לברורה, בהירה והגיונית.
המטרה בSMART חייבת להיות מפורטת, מדידה, ברת השגה, רלוונטית ותחומה בזמן.
מודל נוסף הוא הGAS. השימוש בGAS משקף גישה של client centered.כתיבה נכונה של מטרות על פי הGAS מחייבת בחירה של משתנה אחד חשוב לשינוי. הGAS מתייחס לקריטריונים ולא לנורמה, ולכן באופן פוטנציאלי מגיב לשינויים קטנים אשר מושגים על ידי המטופל ואשר חשובים לתפקוד היומיומי. השימוש במודלים יודגם במקרים ספציפיים. במעונות יום השיקומיים של משרד הבריאות.
הרצאה 3- תיאור מקרה –כתיבת מטרות על פי גישה אקולוגית כחלק מתל"א במתי"א מגידו
תוצג דרך כתיבת התל"א במתי"א מגידו הכוללת איסוף המידע בסביבות השונות, ניסוח מטרות התכנית הלימודית האישית בצוות חינוכי טיפולי. בנוסף תוצג הדרך לגזירת מטרות הטיפול של קלינאית התקשורת מתוך מטרות התל"א יחד עם דרכי העבודה והמודל במערכת החינוך.
פאנל - חלק 4: שאלות ותשובות בנושא כתיבת מטרות טיפול- עם נציגי מערכת החינוך והבריאות
סיכום: מטרות הטיפול באות להבטיח את קידומו של המטופל תוך שמירה על איכות חייו ושילובו המקסימלי בחברה ובקהילה. ככל שנדייק בהגדרת המטרות הטיפול יהיה מדויק, ממוקד ומדיד ויוכל לקדם את מטרותיו של המטופל ולהפוך את השאיפות והחלומות למציאות.