הרמפה הקוגניטיבית - הנגשת מידע לשוני/שפתי לאנשים עם מוגבלות קוגניטיבית: מן התאוריה לפרקטיקה

שירה עזרא סיגל עוזיאל-קרל 1,2
1המכללה האקדמית אחווה
2המכון הישראלי להנגשה קוגניטיבית
3בי"ס יובלים לתלמידים עם שיתוק מוחי, משרד החינוך

תארו לכם את התרחישים הבאים: אדם מבוגר עם מוגבלות קוגניטיבית מגיע לטיפול של קלינאי תקשורת. הקלינאי מסביר לו שעליו לבצע בדיקות שמיעה ונותן לו למלא מספר טפסים. המטופל לא מבין את הכתוב בטפסים וכיצד עליו למלא אותם. במקרה אחר, קלינאי תקשורת מסביר בעל פה למטופל צעיר את החוקים למשחק קופסה חדש. המטופל אינו מבין את ההסבר ומתחיל לאבד עניין. דוגמאות אלה ודוגמאות רבות אחרות ממחישות את הצורך בהנגשה שפתית של מידע על ידי קלינאי תקשורת.

המאה העשרים ואחת היא עידן המידע. מידע רב זמין לכל באמצעים מגוונים, אולם כאמור, מידע זה אינו נגיש לכולם באותה מידה. עבור אנשים עם מוגבלות קוגניטיבית, התמודדות עם מידע כתוב או דבור עלולה להוות חסם משמעותי להשתלבות שוויונית בחברה ולניהול חיים בעצמאות מרבית, בפרטיות ובכבוד. בעשורים האחרונים, גדלה המודעות לצורך בהנגשת שירותים הניתנים לציבור עבור אנשים עם מוגבלות. במדינות העולם המערבי, ובכללן במדינת ישראל, פועלים רבות לקידום החקיקה והתקינה בתחום זה ולמימושן בשטח הלכה למעשה (חוק שיוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות 1998 -התשנ"ח; תקנות נגישות השירות 2013 - התשע"ג).

הנגשה לשונית (או שפתית) מהווה מרכיב חשוב בהנגשת השירות ובהנגשת מידע בפרט. בתוך מכלול המרכיבים של הנגשת המידע, הרכיב המרכזי הוא תהליך הפישוט הלשוני - תהליך מובנה של עריכה ועיבוד מידע (כתוב או דבור) לשם הפיכתו לברור ופשוט להבנה ומותאם לצרכים וליכולות של אנשים עם מוגבלות קוגניטיבית. התהליך מתמקד בהתאמת השפה לקהל היעד מבחינה תכנית-רעיונית (סמנטית), מבחינה מבנית (תחביר, מורפולגיה וכו`) ומבחינה חזותית (למידע כתוב – עיצוב המסמך ושימוש באיורים וסמלול כתמיכה להבנת הטקסט). היות שקלינאי תקשורת מטפלים באנשים עם מוגבלות שפתית ואף מוסרים מידע חשוב למלווים של המטופלים ולמטופלים עצמם, ההנגשה הלשונית הינה קריטית לטיפול בהפרעות בתקשורת ומהווה חלק בלתי נפרד ממנו.

לפיכך, מטרת הסדנה היא לעורר בקרב קלינאי התקשורת מודעות לצורך בהנגשה לשונית לאנשים עם מוגבלות קוגניטיבית, לחשוף אותם לתהליך הנגשת המידע כ"רמפה קוגניטיבית", ולאפשר להם להתנסות בהנגשת מידע הלכה למעשה.

בסדנה נקיים פעילות חווייתית להמחשת הצורך בהנגשה לשונית וכן פעילות של התנסות בתהליך ההנגשה עצמו. נסקור את מצב החקיקה והתקינה בתחום הנגשת המידע ונציג מספר הנחיות לפישוט לשוני של מידע. הסדנה תלווה במתן דוגמאות, הדגמת התהליך של פישוט לשוני בשלבים ותיאור היבטים בהם ההנגשה הלשונית רלוונטית לעבודתם של קלינאי תקשורת.

שירה עזרא
שירה עזרא








Powered by Eventact EMS