הבנת והפנמת פרקי מקרא, משנה, תלמוד ומדרש הקשורים בראליה של ארץ ישראל הקשורים לחקלאות הקדומה יכולים להיות מודגמים בצורה חיה וחויתית בסיור קצר בהרי ירושלים באזור הסטף.
בהרי ירושלים המערביים קיימים שרידים של תרבות חומרית בהם ניתן לעשות הדגמה יפה של שילוב בין מקורות לשרידי תרבות.
בסיור (שיוצג בהרצאה) מודגם הנוף הטבעי של הרי ירושלים כפי שנפגשו עימם המתנחלים עם כניסת בני ישראל לארץ. ההתמודדות עם הטבע ההררי באה לידי ביטוי בספר יהושע במקורות שונים מהם עולה תמונה של חבל ארץ בעלת צמחיה סבוכה ועולם חי פראי עימו היו צריכים המתנחלים להתמודד. לאחר ההתיישבות ובירוא היער, עמלו המתיישבים בהכשרת הקרקע על ידי בניית מדרגות חקלאיות, בניית מגדלי אבן לשמירה על התוצרת החקלאית. כל אלה מודגמים בעזרת מקורות וניצפים בשדה.
במהלך הסיור נעשית הבחנה ברורה בין חקלאות הבעל המושתת על מי גשמים לבין חקלאות השלחין המבוססת על מי מעיינות. כל אלה בקשר הדוק להלכות ודיונים הלכתיים שבאים לידי ביטוי במשנה והתלמוד ומשקפים התמודדות של החברה היהודית בארץ עם תנאיה המגוונים. בסיכום הדברים נערכת השוואה בין טבעה של ארץ ישראל לזו של מצרים על בסיס הנאמר בספר דברים (פרק יא) ונערך דיון על יחודה של ארץ ישראל בהייבט הראלי היהודי-מחשבתי.
סביבת לימוד זו מאפשרת הקניית מושגים, ערכים, ודרכי הוראה יחודיים המשלבים בין עולם היהדות לחיי היום יום בעבר לאור שרידי תרבות בני ימינו.