"Fair and Honest" Press vs. "Yellow" Press: The Rivalry between Haaretz and Doar Hayom in the 1920s

Ouzi Elyada
חיפה, חיפה

ד"ר עוזי אלידע (אוניברסיטת חיפה)

עיתונות "הגונה" מול עיתונות "צהובה" – העימות בין "הארץ" ל"דאר היום" בשנות ה-20 של המאה ה-20

בקיץ 1919 החלו לפעול בירושלים שני עיתונים יומיים - "חדשות הארץ" (שהיה ל"הארץ") ו"דאר-היום" - וביניהם הפרידה תהום עמוקה.

מרבית חברי מערכת "הארץ" עלו ארצה בעלייה השלישית. רוב חברי המערכת עלו מרוסיה ולכן גם כונו בשם "אסכולת אודסה", המזוהה עם עיתונות עלית-ספרותית רצינית ומעמיקה. העיתונאי נתפס כאיש רוח שתפקידו אינו לאסוף ידיעות אלא להתרכז בכתיבה פרשנית ועיונית בשרות קבוצות חברתיות ופוליטיות.

"דאר היום"הוקם כאנטי-תזה ל"הארץ". היה זה עיתון עממי שעוצב לפי מודל עיתונות ההמון הבריטית. עמדה מאחוריו קבוצת ילידי הארץ בראשות איתמר בן-אב"י, בנו של אליעזר בן-יהודה. הוא עוצב כעיתון שמטרתו לא רק לדווח, אלא בעיקר לבדר ולרגש את הקורא, באמצעות שפה דרמטית, כותרות של מסעי צלב עיתונאים וסיפורים רומנטיים בהמשכים. העיתון חיפש את "הסקופ" ואת הסנסציה והעדיף סיפורי פשע, אונס ואסונות טבע.

בין "הארץ" ל"דאר היום" פרצה במהרה מלחמה סביב השאלה כיצד לעצב את השיח העיתונאי העברי. עיתונאי "הארץ" תקפו את "דאר היום" וכינו אותו "צהוב" המחפש בכל מחיר דרכים לפתות את קוראיו מסיבות של תאוות בצע וכדי לקדם את האינטרסים הפוליטיים והכלכליים של חוגי הימין היהודי בארץ - פרדסנים, ספסרי קרקעות, סוחרים גדולים ובנקאים. "דאר-היום", לעומתו, טען שהוא עיתון "בריא" המייצג דור חדש וצעיר של יליד הארץ, חסר תסביכים שאין לו בעיה להתמסר לעולם שכולו יצר ורגש, והאשים את "הארץ" שהוא עיתון פרזיטי-נתמך של עסקנים גלותיים קטנים.

העימות בין שני סגנונות כתיבה ועריכה עיתונאיים הפך במהרה לעימות חזיתי בשאלה מה דמותה של החברה האמורה לקום בארץ-ישראל.

---------.

Ouzi Elyada
Prof. Ouzi Elyada
University of Haifa, Dep. of General History








Powered by Eventact EMS