רקע ורציונל: במחלקת השיקום של משרד הביטחון הוקם מערך מתנדבים (נכי צה"ל מטופלי המשרד) אשר נותן מענה אישי אנושי לנכי צה"ל אחרים אשר זקוקים לקשר אישי ולתמיכה. הקמת הקבוצה נבעה מהרצון לתת מענה ייחודי על ידי נכי צה"ל וותיקים (המתנדבים) המכירים את ההתמודדות עם הנכות והשלכותיה באופן אישי ומסוגלים להושיט יד וללוות נכים אחרים (המסתייעים) הנמצאים בשלבי התמודדות שונים וזאת, תוך הבנת הערך המוסף במשאב ייחודי זה.
המתנדבים מקבלים הדרכה קבוצתית במהלך כל תקופת ההתנדבות.
היכולת להיות משמעותי עבור האחר תורמת להעלאת הדימוי העצמי. המתנדב רואה משמעות חיובית לניסיון שרכש בהתמודדותו עם נכותו. מחקרים רבים מראים שההתמודדות עם אירועים טראומטיים אשר מטלטלים את שגרת החיים ומעוררים סבל רב, יכולה גם להיות מנוף לפיתוח מיומנויות אישיות ובין-אישיות (Tedeschi & Calhoun, 2004).
השיטה: מודל הקבוצה משימתי, פסיכו- חינוכי וכלל הכנה לפעילות וליווי המתנדבים באמצעות חשיפה לתכנים תיאורטיים, ואמצעי המחשה ומגוונים.
מבנה ומשתפים: הקבוצה כוללת 10 חברים, נמשכת כבר מעל שלוש שנים, עם תדירות מפגשים של פעם בשבועיים.
המטרות העיקריות: 1.הכשרה והרחבת משאבי ההתמודדות והתובנות של המתנדבים עם הנכות והשלכותיה כלפי עצמם וכלפי זולתם –בכדי לסייע במשימת ההתנדבות.
2. סיוע בשלבי בניית הקשר בין המתנדב למסתייע ותחזוקו תוך שימת דגש על בניית מטרות המותאמות לצרכי המסתייע.
3. תחזוק ושימור תהליכי העצמה ו"גאוות היחידה" של חברי הקבוצה כמתנדבים במערכת.
קשיים: כקבוצת פיילוט, לצד ההצלחות, הקבוצה מתמודדת עם מספר אתגרים לא פשוטים. כגון: הטרוגניות של חבריה, השלכות רגשיות של מבצע "צוק איתן", דילמות שונות ואיתור והתאמת מסתייעים.
מקורות:
Tedeschi R.G., & Calhoun, L.G., (2004). Posttraumatic Growth: Conceptual Foundations and Empirical Evidence. Psychological Inquiry,15(1), 1–18.