מטופל "כרוני", האומנם? בחינת מקרה עו"ס משפחה כמחולל שינוי

morm@rishonlezion.muni.il
המנהל לשילוב חברתי, מחלקה לשירותים חברתיים מערב העיר, ראשון לציון

בכנס אבקש להציג את עבודת עו"ס המשפחה כמחולל שינוי דרך בחינת מקרה "כרוני" באישה כבת 58 המגיעה מרקע של התמכרות לאלכוהול, זנות, עוני, אלימות ופגיעות מיניות בילדות.

בעבודה עם אוכלוסיות שנמצאות בשוליים, "מובסות", מודרות ודלות משאבים, אנו נתקלים במקרים רבים שהמערכת החברתית לא מצאה להם מענה הולם ונראה כי "התייאשה" מהם או שהמענים הקיימים משמרים את מעמדם המוחלש. יתואר תהליך שיקום עתיר מכשולים המדגיש את כוחו של הקשר הטיפולי לחולל שינויים במציאות חברתית טראומטית מתמשכת.

הרפורמה מדגישה את תפקיד עו"ס המשפחה כמנהל ההתערבות ובכנס אתאר את:

  1. חשיבות יצירת הברית הטיפולית והאמונה באדם שניצב מולנו, בכוחותיו ויכולותיו לחולל שינוי בחייו, גם אם הוא אינו מאמין בעצמו והפנים את הסטיגמה כלפיו. הברית הטיפולית תוצג כאחד המנבאים הטובים ביותר לתוצאת הטיפול.
  2. חשיבות ומרכזיות החיבור בין שני התפקידים של "מנהל התערבות" ו"מטפל רגשי". הפרדת הצרכים הבסיסיים הקונקרטיים מן הצרכים הרגשיים, הינה הפרדה מלאכותית אשר מסקלת את האפשרות ליצור יחסי היעזרות.
  3. עבודה על פי פרדיגמת השותפות וחתירה לשינוי המציאות הדכאנית במקום הישאבות לחוסר האונים.

מטרות הטיפול: גמילה מאלכוהול ושימוש מופרז בתרופות, עיבוד הטראומה והפחתת הסימפטומים הפוסט טראומטיים, חיזוק האמונה בעצמה, תחושת השליטה והביטחון העצמי, שיקום מקצועי, הפגת תחושת הבדידות ומיצוי זכויות בקהילה.

שיטות ההתערבות: טיפול רגשי, העצמה, תיווך, סינגור, מיצוי זכויות, סיוע חומרי וגיוס משאבים בקהילה.

תוצאות ההתערבות: הלקוחה מכורה נקייה כבר למעלה מ-9 חודשים, שולבה בשיקום מקצועי, למדה מחשבים ועובדת בעבודה מכובדת. מתנהלת באופן עצמאי, הוכרה כנכה ע"י בטל"א בגין הטראומות הקשות שחוותה, מרצה ממקום בטוח ועוצמתי בפני אנשי מקצוע על סיפור חייה במטרה לחזק את עצמה ולסייע לאחרות הנמצאות במצוקה.

מור מוסנזון סופר
מור מוסנזון סופר








Powered by Eventact EMS