להרפות מאשמה - שמוש בחמלה עצמית בטיפול במשפחות שכולות

author.DisplayName
מרצה, בית ספר מרכזי לעובדי משרד הרווחה, רמת גן

ראציונאל – במצבי אובדן רבים, בעיקר כאשר מדובר באובדן טראומטי או פתאומי עולות בין היתר תחושות קשות של אשמה עצמית, ובושה אשר עשויים ללוות את האבלים שנים רבות. תחושות אלו עשויות לסבך את תהליך האבל ופעמים רבות מוצאים עצמם המטפלים חסרי אונים וחסרי כלים בסיוע למטופלים בהתמודדות עם תחושות קשות מנשוא אלה. ניסיונות להרגעה או אמירות כמו "זה לא אשמך" או "לא יכולת למנוע" אינם מסייעים ולעיתים אף מעוררים אנטגוניזם.

מטרות – בשנים האחרונות מתפתחות גישות של חמלה עצמית המבוססות מינדפולנס בעולם ובארץ. שימוש בטכניקות אלה בעיקר במצבי סבל וקושי נמצאו כמורידים באופן משמעותי את רמות ההלקאה העצמית והביקורת העצמית של האבלים. בעקבות זאת, ישנה ירידה במתח הנפשי, מתפתחת יכולת לגמישות בדפוסי ההתמודדות ומתרחבים מנגנוני התמודדות אדפטיביים יותר.

ממצאים- בהרצאה יתוארו מרכיבי החמלה העצמית: קשיבות – היכולת להיות בתשומת לב למחשבות, תחושות ורגשות. הרשות להיות אנושי – היכולת לקבל את עצמנו כואבים כחלק מחוויה אנושית טבעית. ופתוח נדיבות כלפי עצמנו. חמלה עצמית מתמודדות עם שאלות כמו כיצד אנו מתייחסים לעצמנו בזמנים קשים? כיצד אנחנו דואגים לעצמנו? האם אנחנו יודעים לבקש עזרה בעת הצורך?

במהלך ההרצאה יוצגו תיאורי מקרה של עבודה עם מטופלים אשר חוו אובדן טראומטי וכיצד תרגול חמלה עצמית הוריד את רמות הדחק, האשמה העצמית והרומינציה. בנוסף, תרגול חמלה עצמית סייע אף בירידה בסימפטומים פוסט טראומטיים.

מסקנות והמלצות: בקרב משפחות שכולות ישנה נטיה למחשבות חודרניות וטורדניות הקשורות להאשמה עצמית וביקורת עצמית ולעיתים תחושות אלו קשורות להמשכיות הקשר וישנו קושי להשתחרר ממחשבות ותחושות אלה. תרגול חמלה עצמית מסייע לסבל לעבור הטמרה ומתפתחת יכולת לחוסן והתמודדות עם מחשבות ורגשות שליליים.

טל פסטרנק מגנזי
טל פסטרנק מגנזי
עצמאית








Powered by Eventact EMS