יישומי תרגול מיינדפולנס בחולים אונקולוגים - פרטני למול קבוצתי

miriarama@gmail.com 1 מאיה ליבנר 1 ענת מנקס 2
1מכון אונקולוגי רמת החיל וחיפה, אסותא מרכזים רפואים
2מנהלת השירות הסוציאלי, ביה"ח אסותא, תל אביב

מדיטציית מיינדפולנס (קשיבות) הינה טכניקת מדיטציה שפותחה בדרום ודרום-מזרח אסיה והותאמה למערב. הגדרתה הבסיסית:

"תשומת לב מכוונת לרגע הנוכחי, ללא שיפוטיות וללא תגובתיות" (פרופ` ג`ון קאבאט זין)

ברצוננו להציג התערבויות טיפוליות באמצעות תרגול מיינדפולנס במכונים האונקולוגיים באסותא חיפה ורמת החייל.

ההתערבויות בשני המרכזים שונות באופיין ונובעות מהידע והתרגול האישי של כל אחת מהמנחות תוך כדי הישענות על גוף ידע מחקרי המעיד על תרגול המדיטציה כמסייע משמעותית בהתמודדות עם מחלת הסרטן והטיפול הרפואי .

ב- 20 שנה האחרונות ישנם ניסיונות במכונים אונקולוגיים במרכזים רפואיים במערב (ארה"ב, קנדה, אירופה) להתאים את תוכניות המיינדפולנס הקיימות (MBSR/MBCT ) למטופלים החולים בסרטן, ואף פותחו תכניות ייעודיות. למשל על ידי פסיכולוגיות ועו"סיות במכון האונקולוגי במכון האונקולוגי ע"ש טום בייקר בקלגארי, קנדה (Carlson,2013) הנקראת:Mindfulness-based cancer recovery -MBCR.

המפגש עם מחלת הסרטן עלול להיחוות כאירוע טראומטי בשל אופי מאיים-חיים של המחלה וההשלכות המשמעותיות של הטיפול הרפואי על הגוף והנפש.

רוב החולים בסרטן חווים בשלב כלשהו אחד או יותר מתסמינים פסיכולוגיים שונים: לחץ נפשי, בלבול, חרדה, דיכאון, תשישות, שינויים במצב רוח, חוסר וויסות רגשי, מחשבות טורדניות על העבר והעתיד והפרעות שינה.

בפאנל הכנס נרצה להציג בהרחבה את העשייה שנעשית בשטח בשתי מתודות:

  1. מתודה פרטנית במכון אונקולוגי באסותא חיפה: מתקיימת הערכה פסיכוסוציאלית שבעקבותיה מותאם תרגול על פי הרצון, הצורך והתמה שמעסיקה את המטופל/ת.
  2. מתודה קבוצתית במכון האונקולוגי באסותא רמת החיל: מתקיימת קבוצת מיינדפולנס למטופלים ולבני משפחותיהם לשם הכרות והתנסות עם סוג תרגול זה.
מירי ארמה
מירי ארמה








Powered by Eventact EMS