מיומנויות מבוססות טיפול דיאלקטי התנהגותי (DBT) לילדים בגיל בית הספר היסודי הסובלים מקשיים בוויסות הרגשי

sharonluria.msw@gmail.com ד"ר יעל דמרי ד"ר שוש ארבל ד"ר הלין שר ד"ר משה לכיש קלרה שורק איקה סנדרו ד"ר שני מנשקו טשכמר
השרות לעבודה סוציאלית והמרפאה הפסיכיאטרית לילדים ונוער, מרכז אוניברסיטאי רפואי סורוקה, באר שבע

רציונל:

DBT הינו טיפול שפותח ע"י פרופ` לינהן ומשלב עקרונות של טיפול CBT עם עקרונות של קבלה וקשיבות. DBT מקובל היום כהתערבות טיפולית יעילה לטווח רחב של בעיות התנהגותיות במבוגרים ובמתבגרים.

במרפאה הפסיכיאטרית לילד ונוער בסורוקה נעשתה התאמה של טיפול DBT לילדים בגילאי 9-12.

הבחירה ב-DBT נובעת מהדמיון הנצפה בין מבוגרים ומתבגרים המאובחנים כסובלים מהפרעת אישיות גבולית לבין ילדים המופנים לטיפול במרפאתנו כשברקע הם סובלים מהפרעה בויסות הרגשי. ילדים אלו מופנים בגלל פסיכופתולוגיות מגוונות אך התרשמנו ממאפיינים הדומים למתבגרים שטיפלנו בהם בגישת DBT והשתפרו. ביטויי ההפרעות כוללים התפרצויות זעם, קשיים ביחסים בינאישיים, סף תסכול נמוך ופגיעות עצמיות.

מטרת ההתערבות:

שיפור ביכולת הויסות הרגשי של הילדים ע"י מתן כלים לילדים ולהוריהם.

שיטת ההתערבות:

בניית הפרוטוקול הצריכה התאמות התפתחותיות, שפתיות ומבניות לילדים. הטיפול כלל 17 מפגשים, עפ"י חלוקה למיומנויות השונות המוכרות ב-DBT. התהליך כולו לווה בסיפור מסגרת המתאר את התהליך אותו עוברים ההורים והילדים כמסע טופוגרפי בין תחנות שונות המהוות כל אחת מטאפורה למיומנות הנלמדת. לדוגמה, התחנה הראשונה היא `הר הקשיבות`. ההר נבחר כמקום להתבוננות, תיאור הדרך והשתתפות בטיפוס. הטיפוס על ההר וההתכוננות אליו כאתגר משותף המהווה סטינג מתאים לתחילת היווצרות הקבוצה.

ממצאים:

ההתרשמות הקלינית היא של תקשורת מיטיבה יותר בין ההורים לילדם, העלאת יכולת הויסות של ההורים והילדים והפחתה בסימפטומים המוצגים.

מסקנות:

ילדים בגילאים צעירים יכולים ללמוד כלים לויסות הרגש. העבודה הקבוצתית בגילאי בית הספר היסודי הינה דרך לא מאיימת ומותאמת גיל. העבודה עם ההורים חיונית לביסוס השינוי ביומיום.

בסדנה יוצגו המסע וטכניקות העבודה עם הילדים. הסדנה מתאימה למטפלים המעוניינים להכיר דרכים יצירתיות נוספות לעבודה עם ילדים עם קשיים בויסות הרגשי.

שרון לוריא
שרון לוריא








Powered by Eventact EMS