רקע להקמת הקבוצה
מחלקת השיקום מטפלת באנשים שנפגעו בפעולות איבה ובתוכם אנשים המתמודדים עם פוסט טראומה, חלקם ילדים. הטיפול בילדים עם פוסט טראומה מצריכה התייחסות יצירתית למציאת כלים מתאימים. מתוך חשיבה כי ההיבט הפיזי של רכיבה על אופניים משקף את האספקט הנפשי וכי ישנו תהליך מקביל בין יכולת הרכיבה הדורשת, בין היתר שליטה ומיקוד ובין היכולות המנטליות/ נפשיות של הרוכב, נבחר כלי זה לפעילות קבוצתית.
מטרת הקבוצה
מטרת הקבוצה הייתה לעודד את תהליך עיבוד הטראומה בדרך בלתי אמצעית, חווייתית ומעוררת מחשבה ולהקנות חוויה שתשפר את יכולת התמודדותם של המשתתפים במצבי לחץ וחרדה בעתיד ותאפשר צמיחה אישית, באמצעים גופניים ונפשיים.
משתתפי הקבוצה
הקבוצה כלל שמונה ילדים בגילאי 6-12, חלקם מוכרים בגין פוסט טראומה, חלקם ילדים להורים שמוכרים בגין פוסט טראומה בעקבות פגיעה בפיגוע טרור ואחד יתום.
מהלך הקבוצה
התקיימו 8 מפגשים כשכל מפגש ארך שעתיים עד שלוש שעות, החלק הראשון של רכיבת שטח והחלק השני התמקד בשיח טיפולי חוויתי. קבוצת הרכיבה הונחתה, על ידי עו"ס ,מדריך רכיבה ועל ידי מתנדב שהגיע לכל המפגשים. המנחים קיבלו הדרכה קבועה ע"י מומחה בתחום הטראומה.
תוצאות ומסקנות:
לאורך המפגשים ניתן היה לצפות בשיפור ניכר באופן רכיבתם והתנהגותם של הילדים ובמיוחד אצל הילדים שהתקשו מאוד במפגשים הראשונים הן בשליטה ברכיבה והן בפיזור הרגשי שבה לידי ביטוי בכעס, חרדה ואף התנתקות מהקבוצה. בסיום המפגשים, כולם שלטו ברכיבה כמו גם ביכולתם לווסת את רגשותיהם והתנהגותם.
קבוצת הרכיבה הטיפולית הייתה פרויקט ראשוני, ייחודי ויצירתי בטיפול בנפגעי איבה והוכיחה את עצמה כיעילה ומועילה עבור המשתתפים בה. ניתן היה לראות תהליכים משמעותיים מאוד שהילדים וההורים עברו במקביל.