מסגרות הגיל הרך לילדי הקהילה הזרה

מירי ברברו אלקיים barbero-elkayam_m@mail.tel-aviv.gov.il 1 אופירה בן שלמה 2
1מסיל"ה - מרכז סיוע ומידע לקהילה הזרה, מנהל השירותים החברתיים - אגף דרום - עיריית תל אביב יפו
2הקרן למעורבות חברתית ע"ש יהודה טריביטש, יוניטף, תל אביב

כדי להתמודד עם צורך הורים חסרי מעמד לתעסוקה יחד עם גידול ילדים, נוצרה מציאות של מחסנים לילדים- חדרים טחובים, מלוכלכים ומחניקים בהם תינוקות ופעוטות מבלים את רוב שעות היום. בריאותם הנפשית והפיזית והקוגנטיבית נפגעת וסכנות הבטיחות וההזנחה הביאו לקורבנות רבים בנפש.

מזה שנים ארוכות שמסיל"ה - יחידה עירונית של עיריית ת"א לטיפול בקהילה הזרה, מסייעת במסגרות הקשות בפרויקט של הדרכות פדגוגיות, הכנסת ציוד ומתנדבים, קורסים וסדנאות בנושאים רלוונטיים לגיל הרך ועוד. מודל יוניטף, צמח מתוך מסיל"ה לפני מעל לעשור, כאשר עובדות סוציאליות של מסיל"ה, זיהו צורך מיידי בטיפול בילדים בסיכון וחברו לארגון מגזר שלישי ויצרו מודל מקורי ויחודי. המודל מחזק כוחות קהילתים באמצעות יצירת יחידות עסקיות עצמאיות שמעניקות שירותי טיפול וחינוך לילדים: מעונות, גנים ומשפחתונים.

במודל שותפות נשים חסרות מעמד, רובן מהגרות ממדינות מערב אפריקה ומבקשות מקלט מאריתריאה. לצידן פועל ארגון ללא מטרות רווח המעסיק מדריכות חינוכיות, עובדות סוציאליות ומטפלות שמכשירות את הצוותים בעבודתם.

שיתוף הפעולה בין מסיל"ה לבין יוניטף ממשיך גם כאשר ילדי הקהילה כבר שוהים במסגרות. משפחות לילדים בסיכון או בעלי צרכים מיוחדים, מטופלות טיפול הוליסטי, רגיש תרבות, בקהילה שהיא כמעט נטולת זכויות, ללא מדיניות סדורה, במצב הישרדותי מתמיד ועתיד לא ידוע. לאורך השנים שיתוף הפעולה היה בעבודת השטח היום יומית אך גם, בתפקידנו להציף את המצוקה והמצב הבלתי נסבל של ילדי הקהילה ולדרוש שינוי.

המודל המשותף הצליח ביצירת מדיניות של הרחבת שירותים לילדי הקהילה הזרה ככלי להתמודדות עם מצבי מצוקה וסיכון. במרץ 2015 עברה החלטת ממשלה להרחבת המודל ויצירת עסקים נוספים. בינואר 2017, נפתח המעון הראשון במימון ממשלת ישראל אשר מספק שירות חשוב לילדים חסרי מעמד.

מירי ברברו אלקיים
מירי ברברו אלקיים
מנהלת מסיל"ה








Powered by Eventact EMS