רקע
רבות מהסובלות מהפרעות אכילה סובלות גם מהפרעת אישיות גבולית. כידוע טיפול בהפרעת אישיות היא אחד מהקשים שבטיפולים. בספרות, קיימים תאורים שטיפול ממוקד בדיכאון או בחרדה של אנשים הסובלים מהפרעת אישיות הביאה להחלמה. אני רוצה להביא בפניכם דוגמה לתוצאה כזו.
ת` בת 19, הגיעה עם שחרורה מאשפוז בעקבות הפרעת אכילה. סבלה מחרדה חברתית קיצונית, ראייה ואמונה שאינה ראויה, בלתי נאהבת, דחויה, דימוי גופני ועצמי שלילי עד כדי אמונה שגויה שהיא מכוערת, שהתבטאו בחוסר יכולת לבוא במגע אפילו עם בני ביתה או לענות לשיחות טלפון, הסתגרות בבית בכלל ולנסוע בתחבורה ציבורית בפרט.
מטרה
מטרת הטיפול צמצום החרדה החברתית וההמנעויות בשיטה התנהגותית-קוגניטיבית. תחילה, החרדה היתה כל כך גבוהה שנדרשו חשיפות בדימיון ובהמשך ליווי של המטפלת לצורך עידוד מאסיבי. לאורך תקופת הטיפול היו עליות ומורדות, כצפוי מצעירה הסובלת מאישיות גבולית.
ממצאים
מרגע שהצליחה לנסוע באוטובוס לבדה, הסכר נפרץ ותוך תקופה קצרה חידשה קשרים חברתיים עם חברות מהתיכון, השתלבה בעבודה והחלה תהליך לקראת לימודים אקדמיים. היתה דעיכה ספונטאנית של העיסוק במראה ובמשקל, שיפור בהערכה העצמית שבא לידי ביטוי במציאת זוגיות הולמת. שנה לאחר תום הטיפול ההישגים נשמרו.