`להוציא את הכורסה מהחדר` - אבל מורכב במרחב פנטסטי: case study להתערבות, לעיבוד מחדש ולהקהייה של אבל מורכב בעזרת התערבות טיפולית של SEE FAR CBT

avitalvelt@gmail.com
השירות לעבודה סוציאלית, שירותי בריאות כללית, מחוז תל אביב יפו, מחוז דן - פתח תקווה

המשמעות שניתנת לאירוע אובדן טראומטי של בן זוג משפיעה על הפוטנציאל שלו להפוך לפוסט טראומה. בהתמודדות עם פוסט טראומה נעשה שימוש בטכניקות טיפוליות המבוססות על החוויה הסומטית של האדם, ועל עבודה במרחב המציאות הפנטסטית המאפשרת למטופל, בתוך המרחב הטיפולי, לברוא עולם בו יש קשר בין היכולת האינסופית של הדמיון לבין פעילות של פתרון בעיות במציאות.

בוצע שימוש במודל הטיפול See Far CBT, לטיפול בהפרעות חרדה וטראומה ובו מבוצעת התערבות טיפולית דרך גירוי הזיכרון הויזואלי בכדי לייצר חוויה נסבלת יותר למטופל לאירוע הטראומטי. על ידי שימוש בקלפי טיפול ובמציאות הפנסטסית, מתאפשרת חשיפה, טיפול והקטנת ההימנעויות, העלאת יכולת השליטה בפחדים ושיפור בתפקוד. שימוש במודל זה נעשה עם אישה בשנות ה-60 לחייה, אשר איבדה את בעלה לפני כשנה וחצי באירוע מחנק טראומטי בחדר השינה שלהם בו הייתה נוכחת ולא הצליחה לסייע לבעלה. האישה הגיעה אליי עם סימפטומים סומטיים של מחנק שחוותה לאחרונה. בשאלון ה-PCL-5 שהועבר נמצא כי היא חווה פוסט טראומה.

בהתאם לפרוטוקול, המטופלת ערכה רשימה של הימנעויות המקושרות לטראומה. לכל הימנעות הוצמד SUDS, יחידות מצוקה סובייקטיביות, הנעות מ-0-100, ומדרגות את רמות הקושי בהתמודדות איתן. על ידי דה-סנסיטיזציה, יצירת `מקום בטוח` ו`עיגון בגוף`, המטופלת התנסתה במציאות הסובייקטיבית ונעה בתוך רשימת ההימנעויות. תהליך זה איפשר לה הסתגלות מחודשת והממצאים הראו על הורדת ה-SUDS בהדרגה מ-90 ל-70 ול-20. בנוסף, הימנעויות נוספות דווחו על ידה בע"פ כגון: ישיבה על הכורסה שהייתה קשורה לאירוע המחנק והוצאתה מחדר השינה.

באבל מורכב שתואר לעיל, הכולל אירוע מחנק טראומטי, מודל ההתערבות המפורט הראה יעילות כהתערבות בזמן משבר, כחלק מההוייה של העבודה הסוציאלית הרפואית וככלי המסייע למטופל בשיפור תפקודו ואיכות חייו.

אביטל ולט
אביטל ולט








Powered by Eventact EMS