מטרת העבודה: לבדוק ידע ועמדות של רופאים העוסקים בטיפול בקשישים לגבי שימוש ב FT בקרב חולים הסובלים מדמנציה מתקדמת.
שיטות: במחקר חתך השתתפו רופאים אשר עובדים במרפאות ראשוניות של שירותי בריאות כללית בבאר שבע ורופאים מהחטיבה הפנימית של המרכז הרפואי האוניברסיטאי "סורוקה" בעיר באר שבע בישראל.
השאלון למילוי עצמי הועבר לרופאים במהלך חודשים 11/2016-4/2017 והכיל שאלות לגבי ידע ועמדות בתחום הפרעות האכילה בקרב חולי דמנציה מתקדמת ושאלות לגבי מאפיינים סוציו- דמוגרפיים של הרופאים.
ממצאים: השתתפו במחקר 201 רופאים (83.7% בכלל הרופאים העובדים במסגרות שנבדקו). בנוגע להתוויות לשימוש ב - FT 62% מהרופאים ציינו ששימוש ב FT נועד למניעת אספירציות, 52% - למניעת דלקת ריאות, 39% - למניעת ירידה במשקל, 27% - הארכת חיים, 26% - שיפור איכות חיים ו21% מניעת פצעי לחץ. כשליש מהרופאים ציינו שהחלטה על השימוש ב FT יכולה להתקבל על ידי רופא בחדר מיון/מחלקת אשפוז (32%) או רופא משפחה (29%) ללא מעורבות של המטופל או האפוטרופוס. כ-51% מהרופאים ציינו שההשכלה הרפואית שהם קיבלו היתה הגורם העיקרי שהשפיע על ההחלטה שלהם להשתמש ב FT . לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין רמת הידע והעמדות של רופאי הקהילה/בית החולים ושל רופאים מתמחים/מומחים, למעט מספר פרמטרים בודדים. רק מיעוט מרופאים (8%) העדיפו שיכניסו להם FT במידה והם יסבלו מדמנציה מתקדמת.
מסקנות: במחקר הנוכחי נמצאו פערי ידע גדולים בקרב רופאים העובדים בבית החולים ובקהילה בנוגע לטיפול בהזנה מלאכותית בחולים עם דמנציה מתקדמת. תוצאות המחקר מלמדות על צורך בבניית תכנית הכשרה לרופאים בנושאי טיפול בחולה עם דמנציה מתקדמת בכלל, ובנושא הזנה מלאכותית בפרט.