הכינוס הדו שנתי ה-22 של האגודה הישראלית לגרונטולוגיה 2018, 12-13 בפברואר, 2018, מרכז הירידים גני התערוכה, תל אביב

העם כדאי להשקיע בימי עיון על דמנציה? הערכת השפעת יום עיון לרופאי משפחה

רחל ברנבאום 1 יורם מערבי 3 חריקליה סגל 1 נחמה פיבקו 1 יצחק דרזנר 2
1מחקר ופיתוח, מלב"ב- מטפלים בחולי אלצהיימר ובקשישים בקהילה
2רופאי משפחה, מחוז מרכז, קופת חולים כללית,
3המערך לשיקום וגריאטריה המרכזים הרפואיים, הדסה-האוניברסיטה העברי

רקע מדעי: החברה הישראלית צריכה להתכונן ל"מגפת הדמנציה". אין עדיין תרופות שמשפיעות משמעתית על המחלה. למרות זאת יש טיפולים לא-פרמקולגיים שהוכחו כיעילים במניעת התקדמות המחלה, ושירותים בקהילה שיכולים לשפר איכות החיים של החולה ומשפחתו. מחקרים מראים שרופאים מכירים תרופות לדמנציה אבל חסר להם ידע על: כלים לאבחון, מניעה, התערבויות לא פרמקולוגיות שירותים בקהילה, והכנה לסוף החיים.

מטרת המחקר ומשמעותו: מטרת המחקר להעריך השפעתו של יום עיון לרופאי משפחה בנושא דמנציה. מטרות יום העיון היו ללמד על: 1) כלים שימושיים לאבחון 2) חשיבות הורדת הpoly pharmacy מתן יתר תרופות 3) טיפולים לא- פרמקולוגיים 4) שירותים בקהילה.

שיטות: שלשה אירגונים השתתפו בתכנון וביצוע יום העיון – מלב"ב, קופ"ח כללית ,והמרכזים הרפואיים הדסה- האוניברסיטה העברית. יום העיון בת 4 שעות התקיים במערכת ההשתלמויות הרגילות ל CME לרופאי משפחה של קופ"ח כללית וכלל הרצאות של מרצים מתחומים שונים: גריאטר, גרונטולוג, עו"ס. חולק שאלון לפני ואחרי יום העיון לבדיקת יעלתו והשפעתו על ידע, דעות וטיפול של רופאי המשפחה שהשתתפו בו.

תוצאות: 33 רופאי משפחה השתתפו ביום העיון ו 21 מלאו את השאלון. 100% מרופאי המשפחה ענו שהם ימליצו על יום העיון לאחרים. רופאים שמלאו את השאלונים דיווחו שלמדו נושאים רבים וחלק דיווחו על שינוי דעות קדומות.

מסקנות ומשמעות המחקר בהיבט יישומי: ימי עיון ייעודיים וקצרים לרופאי משפחה על דמנציה, במערכת הCME הקיימת, הוא שיטה משתלמת (cost effective) לידע רופאי משפחה על שיטות טיפול חדשים, ושירותים בקהילה שיכולים לעזור בטיפול בפציינטים שלהם. כדאי לעשות עוד מחקרים בנושא כדי שמקבלי החלטות יידעו איזה סוג ימי עיון ישפיעו הכי הרבה על איכות הטיפול של חולי דמנציה בארץ.









Powered by Eventact EMS