מטרת העבודה: טכנוסטרס (technostress) הוא הפרעת דחק הנוצרת כתוצאה משימוש בטכנולוגיות מידע ותקשורת. הפרעה זו מתוארת כאחת מההשפעות המזיקות של הניסיונות והמאבקים של הפרט להתמודד עם השינויים התכופים בטכנולוגיה ועם הדרישות הקוגניטיביות והחברתיות הקשורות לשימוש בה. גורמי הדחק הם רבים וכוללים, בין היתר, תחושות עומס, טשטוש גבולות בין המרחב הציבורי לפרטי וחרדה לפרטיות. תוצאותיו של הדחק כוללות עייפות, קונפליקטים, וירידה ברמת האפקטיביות. היקף התופעה, הגורמים לה, והשפעותיה על הקהל המבוגר לא נבדקו מעולם. המחקר הנוכחי נועד לבדוק באיזו מידה משתמשי אינטרנט חווים טכנוסטרס ומה הקשר בין עוצמת הדחק, שהם חווים, לשלומות (wellbeing) שלהם.
שיטות: המחקר התבסס על סקר מקוון עם 537 משתמשי אינטרנט ישראלים בני 60 ומעלה. לצורך המחקר פותח ותוקף סולם חדש למדידת טכנוסטרס בקרב מבוגרים. הסולם התייחס לחמישה גורמי דחק לרבות עומס, טשטוש גבולות, מורכבות, פרטיות והכללה. במקביל נבחנו משתני הרקע של המשתתפים במחקר, דפוסי השימוש שלהם באינטרנט ומידת שביעות הרצון שלהם מהחיים.
ממצאים: ניתוח הנתונים הצביע על שונות גבוהה ברמת הטכנוסטרס. גיל מבוגר, השכלה נמוכה, הכנסה נמוכה, מין נקבה ותפישת בריאות נמוכה נמצאו כקשורים באופן מובהק לרמת טכנוסטרס גבוהה. בנוסף, נמצא שמי שדיווחו על רמות טכנוסטרס גבוהות נטו להיות משתמשי אינטרנט "קלים", פחות מנוסים ופחות מתוחכמים, היינו, כאלה אשר עושים שימוש בעיקר בפונקציות מידע ותקשורת בסיסיות של האינטרנט. עוד נמצא, שטכנוסטסרט קשור באופן שלילי מובהק לשביעות רצון מהחיים. קשר זה נשאר מובהק גם לאחר שמשתני הרקע ודפוסי השימוש הוחזקו קבוע.
מסקנות: ממצאים אלו מלמדים על כך שטכנוסטרס עשוי להיות גורם מרכזי בהסבר של פערים דיגיטליים מדור שלישי (היינו, פערים בתגמולי השימוש באינטרנט) בקרב משתמשי אינטרנט מבוגרים, וכי יש להתייחס אליו כאל גורם המסכן את שלומותם של בני הגיל השלישי בעידן המודרני. על כן, בדומה למאמצים המושקעים במציאת דרכים ישירות ועקיפות להפחתת טכנוסטרס בקרב עובדים, יש להקדיש גם תשומת לב להתערבויות שיקלו על מבוגרים, הסובלים מטכנוסטרס, ויסייעו להם להבדיל בין שימושי אינטרנט התורמים לשלומותם לכאלה הפוגעים בה.