תחלואה לאחר ניתוח לאידוי ערמונית בלייזר ירוק (PVP)

יובל עבדה אורי א. לינדנר יהונתן מודעי יגאל שפונט מורד ג'אבר אלכסיי קובלונוק יניב שילה דן ליבוביץ
המחלקה האורולוגית, מרכז רפואי קפלן

הקדמה: ניתוח לכריתת ערמונית בגישה שופכתית (TURP) הוא הסטנדרט המקובל לטיפול ניתוחי בהגדלה שפירה של הערמונית. בניתוח זה הסיכון לדמם הוא משמעותי (5%-15%), ולא ניתן לבצעו תחת טיפול במעכבי-טסיות או נוגדי-קרישה. אידוי של בלוטת הערמונית בלייזר (PVP) מאפשר הפחתת דימום יחסית ל-TURP. יתרון זה חשוב במיוחד במטופלים הנמצאים בסיכון קרדיו-ואסקולרי גבוה, ומאפשר חידוש מוקדם של מעכבי-טסיות ונוגדי קרישה לאחר הניתוח, ואף לעבור את הניתוח מבלי להפסיק מעכבי-טסיות כלל.

שיטות: נכללו כל החולים שעברו PVP במוסדנו. נאספו נתונים אודות מחלות רקע (דירוג צ`ארלסון), מתן מנות דם, סיבוכים (דירוג קלביאן-דינדו) ודימומים מאוחרים.

תוצאות: 28 מטופלים עברו ניתוח PVP בגיל חציוני 77 (טווח 50-92). ההתוויות לניתוח היו ב-50% מהמטופלים צנתר קבוע, 39% עקב פגיעה קשה באיכות החיים חרף טיפול תרופתי, 7% סבלו מזיהומים חוזרים, 3.6% אבנים בכיס השתן ו-3.6% המטוריה בלתי נשלטת. 85.7% טופלו במעכבי-טסיות, ו-14.3% בנוגדי-קרישה, מתוכם 33.3% עברו את הניתוח מבלי להפסיק טיפול במעכבי-טסיות. 60.7% מהמנותחים היו בעלי דרוג צ`ארלסון של 3 ומעלה, ובפרט שיעור הסובלים ממחלות קרדיו-ואסקולריות עמד על 82.1%. שיעור הסיבוכים המשמעותיים, בדרגה 3 או יותר עפ"י קלביאן-דינדו, עמד על 3.6%. שיעור הסיבוכים הקרדיו-ואסקולריים 10.7% כולם מתחת לדרגה 3 עפ"י קלביאן-דינדו. 7.1% נזקקו למנת דם בטרם שחרורם. משך אשפוז ממוצע 4.5 ימים (טווח 3-15). שיעור הדימומים לאחר השחרור 21.4%, בזמן חציוני של 4 שבועות לאחר הניתוח, מתוכם מטופל אחד נדרש למנות דם ולבסוף גם לפולגורציה בחדר ניתוח.

מסקנות: רוב המטופלים שעברו PVP במוסדנו מבוגרים ועם מחלות רקע רבות ובכללן מחלות קרדיו-ואסקולריות. מטופלים אלה יכולים לעבור את הניתוח בצורה בטוחה מבחינה קרדיו-ואסקולרית.

יובל עבדה
יובל עבדה
מחלקה אורולוגית, קפלן








Powered by Eventact EMS